دیجیتال مارکتینگ چیست؟

در ۳ سال گذشته ۵ درصد رشد داشته است!!! اگر به شما بگویم تحقیقات نشان داده‌اند که در بین بزرگسالان، استفاده ثابت از اینترنت طی سال‌های گذشته افزایش چشمگیری داشته و هر روز تعداد آن‌ها بیشتر می‌شود باور می‌کنید؟! این همه گیر شدن استفاده از اینترنت باعث شد تا در فرایند خرید مردم تغییراتی به وجود بیاید و آن‌ها تمایل بیشتری برای انجام خرید اینترنتی از خود نشان دهند. این تغییرات باعث به وجود آمدن تغییراتی در مفهوم بازاریابی نیز شده است تا جایی که امروزه بیشتر کسب و کارها برای حفظ ارتباط خود با مشتریانشان تلاش می‌کنند تا در بستر اینترنت فعالیت داشته باشند و برند تجاری خود را به مخاطبان هدفشان معرفی کنند.

دقیقاً در این زمان است که دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال معنا پیدا می‌کند زیرا به هر نوع بازاریابی که در فضای دیجیتال انجام شود دیجیتال مارکتینگ می گویند. واژه دیجیتال مارکتینگ امروزه بسیار بر سر زبان‌هاست، اما عموم افراد با مفهوم دقیق این واژه آشنا نیستند. حتی افرادی که در کسب و کارهای مرتبط به اینترنت فعالیت می‌کنند. برخی به طور کامل نمی‌توانند به سؤال دیجیتال مارکتینگ چیست؟ توضیح کاملی دهند. تقریباً دو دهه از زمانی که این واژه عمومیت پیدا کرده، می‌گذرد اما مفهوم دیجیتال مارکتینگ عمری به قدمت یک قرن دارد.

زیرا به هر نوع بازاریابی که در فضای دیجیتال انجام شود دیجیتال مارکتینگ می گویند.

فهرست مطالب

 تاریخچه دیجیتال مارکتینگ

در زمستان ۱۹۱۰ یعنی ۱۵ سال پس از اولین ارسال سیگنال‌های رادیویی توسط مارکونی، اتفاقی جالب رخ داد. در این زمستان برای نخستین بار آوای دل انگیز موسیقی اپرای متروپولیتن در رادیو به گوش مردم رسید و این میلاد دیجیتال مارکتینگ در دنیای ما بود زیرا مردم برای خرید بلیط اپرای متروپولیتن ترغیب شده بودند، بدون وجود اینترنت، وب سایت، شبکه‌های مجازی و …

 بر خلاف تصور عموم دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی اینترنتی مفاهیمی کاملاً یکسان نیستند. چیزی که بسیار جای تعجب دارد این مطلب است: افرادی که کاملاً خود را دیجیتال مارکتر می‌دانند نیز این مفهوم را به درستی نمی‌دانند که دیجیتال مارکتینگ هم می‌تواند آنلاین باشد هم آفلاین. برای ادعای چنین مطلبی شما می‌توانید در گوگل در مورد دیجیتال مارکتینگ جستجو کنید و وب سایت‌های تخصصی را در این حوزه پیدا کنید.

 دیجیتال مارکتینگ چیست؟

 اگر بخواهیم به زبان خودمانی تعریف دیجیتال مارکتینگ را توضیح دهیم، می‌توانیم بگوییم: به برقراری ارتباط با مخاطبین و مشتریان از طریق ابزارهای الکترونیکی و دیجیتال را دیجیتال مارکتینگ می‌گویند. به عبارتی ساده‌تر این انتقال پیام هم می‌تواند از رادیو، تلویزیون و هم از شبکه‌های مجازی، وب سایت و … باشد.

 برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه بازاریابی آنلاین می‌توانید به مقاله بازاریابی اینترنتی چیست؟ مراجعه کنید.

بازاریابی آنلاین

 بازاریابی دیجیتال مارکتینگ آنلاین

 به این بخش از دیجیتال مارکتینگ بازاریابی آنلاین یا بازاریابی اینترنتی می گویند. توضیح بازاریابی اینترنتی در یک جمله شاید خیلی سخت باشد؛ راه بهتر توضیح آن شاید نقل از سایت HubSpot باشد که وب سایتی مطرح در زمینه بازاریابی دیجیتال محسوب می‌شود. هاب اسپات میگوید بهتر است بجای تعریف مستقیم دیجیتال مارکتینگ به توضیح ابزارها و تکنیک های دیجیتال مارکتینگ بپردازیم.

 ابزارهای بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ

ما تمام این بخش‌ها را به طور مفصل در مقاله‌ای به نام بازاریابی اینترنتی چیست؟ توضیح داده‌ایم، برای اطلاعات بیشتر می‌توانید این مقاله را نیز مطالعه بفرمایید.

 دیجیتال مارکتینگ آفلاین

همانطور که در بالا اشاره کردیم یکی از دسته بندی‌های دیجیتال مارکتینگ دیجیتال مارکتینگ آفلاین است. این نوع بازاریابی دیجیتال خود به چهار دسته متفاوت تقسیم بندی می‌شود.

تجربه کاربری

 دسته اول

 این دسته شامل نمونه‌هایی از بازاریابی آفلاین است، که توسط ابزارهای دیجیتال بهبود پیدا کرده است. اما موردی که امروزه بسیار در مارکتینگ مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد تجربه کاربری است البته این موضوع چندان به این بحث ارتباطی ندارد اما بهتر است داخل پرانتز راجع به این موضوع قدری صحبت کنیم:

در جهان اول، امروزه تقریباً کیفیت ارائه محصولات در رده بسیار بالایی است، برای مثال رستوران‌های درجه یک تقریباً یک غذا را با درجه‌ی کیفیتی مشابه به افراد ارائه می دهند. چیزی که باعث تمایز یک رستوران با رستوران‌های دیگر می‌شود، کیفیت غذا نیست بلکه تجربه حس و احساساتی است که فرد در رستوران تجربه می‌کند و به صورت یک خاطره در ذهن او باقی می‌ماند. در بحث طراحی وب سایت و سئو مفهومی به نام تجربه کاربری وجود دارد که تقریباً مشابه همین مفهوم است. در بحث بهبود بازاریابی آفلاین با ابزارهای دیجیتال بحث تجربه‌ای که کاربر خواهد داشت مورد توجه قرار می گیرد.

 دسته دوم

 بازاریابی از طریق رادیو این نوع بازاریابی برخلاف تصور، بعد از یک قرن همچنان به حیات خود ادامه می‌دهد.

 دسته سوم

 با ورود کامپیوتر و اینترنت، تکنولوژی تلویزیون از دور خارج نشده است و هنوز طرفداران خود را در سراسر جهان دارد. بنابراین بازاریابی از طریق تلویزیون هنوز توسط کسب و کارها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 دسته چهارم

  متخصصان بازاریابی تلفنی را تماس سرد یا cold call می نامند و بازاریابی از طریق تلفن دارای متدها و روش‌هایی است که در پکیج‌های متفاوتی از افراد مختلف دنیا آموزش داده می‌شود.

۱۵ تعریف بازاریابی از نظر متخصصان این حوزه

 دسته بندی دیگری از دیجیتال مارکتینگ

 دسته بندی دیگری را برای دیجیتال مارکتینگ در نظر گرفتند و آن را به بازاریابی درونگرا و بازاریابی برونگرا تقسیم کردند.

 بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing)

 امروزه این نوع بازاریابی بنظر، محبوب‌ترین نوع بازاریابی از دید متخصصان مارکتینگ است. زیرا مزایای بسیار جالبی برای صاحبان کسب و کار در پی دارد. بازاریابی درونگرا عموماً در بستر اینترنت و از طریق تولید محتوا انجام می‌شود. در واقع کسب و کارها از طریق تولید محتوا های متنی، صوتی، ویدیویی و گرافیکی اقدام به جذب افراد به قلعه خود می‌کنند، همانطور که در مقالات متعددی ما قلعه یا مقره یک کسب و کار را وبسایت آن می دانیم. در مرحله اول افراد را به قلعه خود دعوت می‌کنیم و در مرحله دوم این مهمانان را به یاران خود تبدیل و آنها را در قلعه خود ماندگار (مشتریان وفادار) می‌کنیم.

 بازاریابی از طریق محتوا معمولاً زمان بسیار زیادی را می‌طلبد و اگر تولید محتوا به تمامی انواع آن باشد طبیعتاً گران خواهد بود. مگر آنکه از طریق وب سایت‌های مثل محتوایار برون سپاری شود. البته این هزینه در قبال هزینه بازاریابی درونگرا قابل مقایسه نخواهد بود.

 بازاریابی برون گرا (Outbound Marketing)

 این نوع بازاریابی معمولاً هزینه‌های بسیار زیادی را بدوش کسب و کار می‌گذارد، اگر بخواهیم این نوع بازاریابی را در یک جمله بسیار ساده تعریف کنیم، خواهیم گفت:

 در واقع در این نوع بازاریابی بدون توجه به آنکه افراد به موضوع کسب و کار ما علاقه مند هستند و یا خیر؟ از طریق تبلیغات متعدد سعی در برندسازی یا معرفی محصول می‌کنیم تا از طریق طیف گسترده‌ای از تبلیغات افراد علاقه مند را از میان آنها جذب کنیم.

 این سبک از باریابی برای کسب و کارهای بسیار بزرگ و با صرف هزینه‌های بسیار زیاد همراه خواهد بود و عملاً کسب و کارهای کوچک امکان چنین بازاریابی را ندارند. البته امروزه کسب و کارهای بزرگ آنقدر باهوش هستند که تنها به بازاریابی برون گرا ادامه ندهند.

در واقع آنها بازاریابی درونگرا و برونگرا را همزمان با هم جلو می‌برند. یکی از نمونه‌های خوب در زمینه بازاریابی برون گرا را می‌توان سایت بامیلو دانست. این سایت متعلق به شرکت راکت اینترنت است. نمیدانم شما به خاطر می‌آورید؟ در اوایل شروع وب سایت بامیلو، وارد هر وب سایتی که می‌شدید تبلیغ بامیلو در گوشه‌ای به چشم می‌خورد.

از سوی دیگر بر روی بازاریابی درونگرا و تولید محتوا نیز تمرکز زیادی داشتند. به طوری که در بازار خام اینترنتی ایران ظرف شش ماه، این شرکت به یک شرکت برتر در فروش محصولات تبدیل شد. البته این دلیل این تایم کوتاه، خام بودن بازار اینترنتی ایران است. در کشور جهان اول با صرف چنین هزینه‌هایی نمی‌توان ظرف شش ماه به چنین جایگاهی رسید.

بازاریابی آفلاین بهبود یافته

ابزارهای دیجیتال امروزه به کمک بازاریابی آفلاین آمدند. تصور کنید در کشور ما در مراکز شهرها عموم بیلبوردها یک بنر ساده رنگی است. اما در کشورهای جهان اول بیلبوردها عموما الکترونیکی هستند. الکترونیکی بودنشان طبیعتا باعث جلب توجه بیشتر عابران و رانندگان خواهد شد یا برای مثال استفاده از دموی محصولات نسبت به گذشته به طرز قابل توجهی افزایش پیدا کرده است، مثلا شما یک نرم افزار را می‌توانید به صورت ۳۰ روز رایگان استفاده کنید و پس از ۳۰ روز اقدام به خرید آن کنید، اینها جزو بازاریابی آفلاین بهبود یافته قرار می‌گیرد.

 بازاریابی تلویزیونی

 

 بازاریابی تلویزیونی

 امروزه ویدیو مارکتینگ در بازاریابی آنلاین به داغ‌ترین بحث مربوط به تولید محتوا تبدیل شده است پیش از بازاریابی آنلاین ویدیو مارکتینگ در تلویزیون انجام می‌شده است و دلیل روانشناسی آن این است که یک ویدئو با داشتن تصویر، صدا و موسیقی بیشترین احساسات انسانی را برمی انگیزاند.

با توجه به تجربه شخصی هر چقدر احساسات یک انسان را هوشمندانه بتوانیم برانگیزانیم، میتوانیم درصد فروش را افزایش دهیم. برای مثال در بازاریابی تلفنی که پایین‌تر راجع به آن خواهیم نوشت تنها ابزار بازاریاب، صدا و لحن صدای او خواهد بود. اما در بازاریابی حضوری علاوه بر صدا و لحن صدا ارتباط چشمی، بوی عطر بازاریاب، لباس بازاریاب، طرز برخورد و … اگر مناسب باشد شانس فروش را بیشتر خواهد کرد.

 بنابراین دلیل آنکه ویدیو مارکتینگ اثر قابل توجهی دارد، بدلیل بیشتر درگیر کردن احساسات انسان است. از آنجایی که هنوز قدرت تلویزیون در خانواده‌ها خودنمایی می‌کند. بازاریابی از طریق ویدئو از طریق تلویزیون هنوز می‌تواند بر فروش اثر قابل توجهی داشته باشد. همانطور که شاهد هستیم، هنوز برندهای بزرگ در ایران و جهان اقدام به هزینه جهت تبلیغ‌های تلویزیونی بسیار گران قیمت می‌کنند.

آیا بازاریابی محتوا در کسب و کار من تاثیرگذار است ؟

 بازاریابی رادیویی

افراد زیادی معتقدند، بازاریابی از طریق رادیو یک بازاریابی مرده است. اما بنظر حقیقت ماجرا چیز دیگری است. قطعا شما نیز این تجربه را دارید که سوار تاکسی میشوید و راننده در حال گوش دادن به رادیو است. افراد بسیار زیادی هنوز در ماشین خود به رادیو گوش می‌دهند. بنابر این گروه های زیادی در انتظار شنیدن پیام‌هایی هستند که کسب و کار شما می‌تواند به آنها بدهد.

بگذارید برای درک بهتر این نوع بازاریابی، یک کشور جهان اول را مثال بزنیم: در ایالات متحده آمریکا در بازه زمانی یک هفته ۸۵ درصد از مردم آن کشور حداقل یک بار به رادیو گوش دادند. حال توجه به اینکه کشوری با چنان پیشرفت در زمینه اینترنت و ابزارهای مرتبط به اینترنت، می توان گفت در صد قابل توجهی است.

 حال تصور کنید: کشوری پیشرفته چون آمریکا با آن حجم از دسترسی به اینترنت و ابزارهای الکترونیکی دارد. اما همچنان رادیو بخشی از روزانه افراد آمریکا را در برمیگیرد. اما قاعدتاً با افزایش تبلیغات متعدد، امکان پس زدن تبلیغات بسیار زیاد شده است و خلاقیت در بازاریابی بحثی است که امروزه بیش از پیش به آن توجه می شود.

 بازاریابی تلفنی

 بازاریابی تلفنی

بازاریابی تلفنی به دو شاخه تقسیم می‌شود: نوع اول آن که از طریق تلفن‌های هوشمند انجام می‌شود به بازاریابی موبایلی معروف است. از آنجا که بازاریابی موبایل بر بستر اینترنت انجام می‌شود، زیر شاخه‌ای از بازاریابی اینترنتی است. اما نوع دوم آن بازاریابی تلفن به صورت آفلاین است، یعنی اگر از ابزارهای مانند SMS و تلفن صوتی بدون استفاده از اینترنت استفاده کنیم، در حوزه بازاریابی تلفنی آفلاین قرار می گیرد.

 گوشی شما به صدا درآمده و شما می گویید الو و آن طرف خانومی بی مقدمه سعی در فروش کپسول آتش نشانی به شما می‌کند. تجربه‌ای نه چندان خوشایند! از این جهت متخصصان آن را Cold calling یا تماس سرد میگویند. چون بدون توجه به آنکه چه کسی پشت خط است و چه دغدغه‌هایی و چه شخصیتی دارد. شروع به فروختن چیزی می‌کند که شاید شما اصلاً یک بار هم به خرید آن فکر نکرده‌اید.

البته برای بعضی از شرکت‌ها شاید راه حل خوبی باشد. چون از نظر آنها راه دیگری برای بازاریابی وجود ندارد. در بحث sms مارکتینگ هم از آن جهت که پیامک کمتر از سه دقیقه از زمان تحویل باز می‌شود. امتیاز قابل توجه‌ای است. اما به هر حال در بین انواع بازاریابی‌ها به نظر بازاریابی ارزشمندی نمی‌آید، مگر آنکه بهبودی در آن بدهیم برای مثال: داده‌هایی را از قبل گرفته باشیم، یعنی افراد به طور مشخصی هدف گذاری شده باشند و پیش فرض در مورد محصول شما و علاقه مندی به آن در آن‌ها وجود داشته باشد.

 سخن پایانی

 همانطور که در تعریف دیجیتال مارکتینگ گفتیم ارتباط با مخاطبان از طریق ابزارهای دیجیتال (ابزارهای آنلاین و ابزارهای آفلاین) را دیجیتال مارکتینگ می‌گویند. با توجه به پیشرفت تکنولوژی اینترنتی در سطح جهان و ایران و فراگیر شدن بستر اینترنت و هزینه پایین آن، همچنین افزایش تعداد کاربران گوشی موبایل، دیجیتال مارکتینگ را با بازاریابی اینترنتی یا بازاریابی آنلاین یکی می‌دانند. مزایای بازاریابی اینترنتی بسیار جذاب‌تر از بازاریابی آفلاین دیجیتال مارکتینگ است، زیرا هم هزینه بسیار پایین‌تری دارد و هم قدرت نفوذ به مراتب بالاتری دارد.

خدمات ما در استاد وب برای طراحی سایت در استان گیلان به شرح زیر است:

اصطلاحات رایج در بازاریابی اینترنتی

 ممنون که تا پایان مقاله همراه وبسایت استاد وب بودید. امیدواریم که از مطالعه این مقاله لذت برده باشید. همچنین موارد و نکاتی که در این مقاله در رابطه با دیجیتال مارکتینگ در اختیارتان قرار گرفته است؛ برایتان آموزنده، جذاب، مفید و کاربردی واقع شده باشد. شما می‌توانید در صورت تمایل برای مطالعه مقالات مرتبط بیشتر در رابطه با دیجیتال مارکتینگ، تبلیغات اینترنتی، تولید محتوا، بازاریابی محتوا، طراحی وب سایت، سئو و بهینه سازی وب سایت برای موتور جستجوی گوگل و کاربران و سایر مطالب مرتبط با آن، به لینک مقالاتی که در زیر در اختیارتان قرار گرفته شده است مراجعه فرمایید:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
Scroll to Top