بازاریابی اینترنتی چیست؟

مهم نیست که چقدر کسب و کار شما بزرگ باشد فقط باید از آن استفاده کنید تا مزیت‌های آن باعث تعجب شما شود. ارزان‌ترین و کم هزینه‌ترین راهی که می‌توانید به وسیلهٔ آن میلیون‌ها نفر را مخاطب قرار دهید و آن‌ها را برای استفاده از محصولات و خدمات خود ترغیب کنید فقط و فقط بازاریابی اینترنتی است زیرا این روش امکان دسترسی سریع و هدفمند به کاربران و مخاطبان هدف کسب و کارتان را فراهم می‌کند.

اولین سوالی که در ذهن فردی که به این موضوعات علاقه مند شده ایجاد می‌شود این است که اصلاً بازاریابی اینترنتی یعنی چه؟ نام دیگر بازاریابی اینترنتی بازاریابی آنلاین است، بنابراین در این مقاله ما نخست به تعریف بازاریابی اینترنتی و در ادامه به شاخه‌ها و ابزارهای اساسی بازاریابی آنلاین خواهیم پرداخت.

 به فرآیندی که از طریق بستر شبکه‌های دیجیتال مانند اینترنت و شبکه‌های تلفن همراه باعث جذب و حفظ مشتری می‌شود، به طور کلی بازاریابی اینترنتی یا بازاریابی آنلاین می گویند. عموماً افراد زیادی مفهوم دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی اینترنتی را کاملاً یکسان می‌دانند. اما حقیقت ماجرا این است که دیجیتال مارکتینگ هم می‌تواند آنلاین و هم آفلاین باشد.

 برای درک بهتر مفهوم دیجیتال مارکتینگ می‌توانید به مقاله دیجیتال مارکتینگ چیست؟ مراجعه بفرمایید.

بازاریابی اینترنتی

فهرست مطالب

 مراحل انجام بازاریابی اینترنتی

 قبل از بررسی شاخه‌های اصلی بازاریابی آنلاین بهتر است مراحل انجام بازاریابی آنلاین را به صورت کوتاه مورد بررسی قرار دهیم.

 قلعه کسب و کار

 من به کلمه قلعه کسب و کار علاقه زیادی دارد و دلیل آن را هم نمی‌دانم! در کسب و کار اینترنتی شما نیازمند یک قلعه و مقر برای کسب و کار خود هستید. این مقر می‌تواند یک سایت یا اپلیکیشن باشد. اما با توجه به تجربه خودم و همکارانم در موضوع کسب و کار اینترنتی هیچ جایگزینی برای وب سایت جهت بازاریابی اینترنتی وجود ندارد.

 اپلیکیشن هر چند عالی است، نمی‌تواند جایگزینی برای وب سایت باشد. شاید ساده‌ترین پاسخ در رابطه با چرای ذهنتان؟ این مطلب باشد: نتایج سوالاتی که کاربران در موتورهای جستجو سرچ می‌کنند وب سایت‌ها هستند، نه اپ ها. بنابراین طراحی وب سایت یک موضوع بسیار مهم است.

 جذب مخاطبین

 زمانی که شما یک وب سایت طراحی کردید، حال باید مخاطبین هدف خود را به سمت قلعه خود بکشانید. به طور کلی ما در قلعه خود باید، آهنربا یا آهنرباهای قدرتمندی بسازیم و هر روز بر قدرت جذب آنها بیافزاییم. این آهنرباها به مانند دعوتنامه ای افراد علاقه مند را در سراسر کشور حتی دنیا به قلعه‌مان دعوت می‌کند!

 تبدیل بازدیدکنندگان به مشتریان

 در این مرحله با استفاده از روش‌هایی که در ادامه به آن میپردازیم، مخاطبینی را که به وسیله‌ای آهنرباها به قلعه رسیده‌اند را بر اساس استراتژی های از پیش تعریف شده، آرام آرام تبدیل به مشتری می‌کنیم.

 تبدیل بازدیدکنندگان به مشتریان

اندازه گیری

 پس از انجام مراحل بالا حال به سراغ محک و اندازه گیری استراتژی‌های بازاریابی اینترنتی می‌پردازیم. به این معنی: اقدام هایی را که در جهت جذب بازدید کننده، تبدیل بازدید کننده به مخاطب و تبدیل مخاطبین به مشتریان انجام داده‌ایم، را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

 به طور کلی می‌سنجیم این اقدامات انجام شده چند درصد موفقیت آمیز بوده است؟ یکی از برترین ابزارهای اندازه گیری این موضوع، گوگل آنالیتیکس است. این ابزار فوق العاده همانطور که از اسمش پیداست، از کمپانی قدرتمند گوگل است. این ابزار به شما کمک می‌کند که تا پاسخ سوالاتی نطیر زیر را بدانید:

  • افراد از کدام کانال‌ها به سایت شما آمده‌اند؟
  • از کدام برگه‌ها به کدام برگه‌ها هدایت شدند؟  
  • از کجا خارج شدند؟
  • چند ثانیه در وبسایت شما یا برگه‌ی مشخصی ماندند؟
  • آمار بازدید چگونه است؟
  •  از کدام شهرها آمدند؟
  • و …

 عوامل بسیار زیادی در موفقیت یک وب سایت تأثیر گذار است. مواردی چون سرعت وب سایت، ui و ux و … برای بهبود سفر بازدید کننده در وب سایت می توان از تست دو بخشی یا تست A/B نیز استفاده کرد.

جنجال کمپانی ها بر سر وفاداری مشتریان

ایجاد وفاداری در مشتریان

 یکی از مهمترین مراحل بازاریابی اینترنتی، حفظ مشتریان گذشته و ترغیب کردن آنها به خرید مجدد است. طبق قانون ۲۰ /۸۰ ، بیست درصد مشتریان شما هشتاد درصد سود کسب و کار شما را ایجاد می کنند. علاوه بر توجه به این موضوع  باید در نظر داشت: زمانی که یک مشتری از کسب و کار شما راضی باشد، حداکثر به دو یا سه شخص دیگر از محاسن برند شما می گوید. اما اگر ناراضی باشد تقریباً به ۱۰ نفر، ویژگیهای منفی کسب و کار شما را خواهد گفت.

 بنابراین راضی نگه داشتن مشتریان گذشته علاوه بر این که به افزایش مشتریان شما کمک می کند. به پایداری سود اصلی کسب و کار شما قدرت می بخشد.

  • شاخه‌های اصلی بازاریابی اینترنتی
  •  SEM یا بازاریابی موتورهای جستجو
  •  سئو یا بهینه سازی برای موتورهای جستجو
  •  بازاریابی محتوایی یا کانتنت مارکتینگ
  •  بازاریابی شبکه‌های اجتماعی
  •  تبلیغات کلیکی یا ppc
  •  بازاریابی وابسته یا همکاری در فروش Affiliate Marketing 
  • بازاریابی ایمیلی یا ایمیل مارکتینگ
  • بازاریابی موبایلی
  •  بازاریابی ویروسی دیجیتال

ایجاد وفاداری در مشتریان

 سئو

 قبل از تعریف مفهوم سئو لازم است بگوییم ۷۴ درصد از سهم موتورهای جستجو متعلق به گوگل است. بنابراین در تعریف سئو، بطور مشخص گوگل را در نظر می‌گیریم. سئو در تعریف بسیار ساده: یعنی وب سایت شما از نظر گوگل خوب باشد!

این بدین معنی است که گوگل حدود ۲۰۰ فاکتور برای در نظر گرفتن اینکه یک وب سایت خوب است یا خیر در نظر می گیرد. ارزش این فاکتورها با یکدیگر متفاوت است. اما به طور کلی هر وب سایتی که در مجموع نمره بالاتری دارد، در نتایج گوگل رتبه‌های برتری نیز خواهد داشت.

 SEM یا بازاریابی برای موتورهای جستجو

در تعریف SEM می‌توان گفت به تمامی فعالیت‌های مربوط به موتورهای جستجو که در نهایت به افزایش بازدید یک وب سایت و درآمد آن می‌انجامد، را بازاریابی برای موتورهای جستجو می گویند. معمولاً افراد سئو و SEM را یکسان می‌دانند، در صورتی که سئو بخشی از SEM است.

معمولاً در تعریف SEM آنرا با تبلیغات اینترنتی هم معنی می‌دانند، این هم درک اشتباهی از بازاریابی برای موتورهای جستجو است. جذب مخاطب چه بصورت ارگانیک و چه بصورت صرف هزینه جهت افزایش بازدیدکننده باشد، در دایره‌ی SEM  قرار میگیرد. بنابراین seo بخشی از SEM است. از آنجا که SEM را متناظر با تبلیغات اینترنتی میدانند. بزرگترین سیستم تبلیغات اینترنتی گوگول ادورز است، که متعلق به شرکت گوگل است.

حتماً شما زمانی که در گوگل سرچ کرده‌اید، گزینه‌هایی را دیده‌اید که در کنار آنها یک جعبه سبز رنگ با کلمه Ad وجود دارد. در واقع این وب سایت‌ها با توجه به کلمات کلیدی که شما جستجو کرده‌اید، بابت هر کلیکی که روی آنها شود، به گوگل پول پرداخت می‌کنند.

 در استراتژی بازاریابی محتوا نخست باید سئوی یک وب سایت بهینه شود و پس از آن به سراغ بخش غیر ارگانیک SEM رفت. زیرا مثلا شما از طریق تبلیغات بنری متعدد، افراد زیادی را وارد وب سایت خود کرده اید، اما وب سایت شما بهینه نباشد، هزینه‌ای که کرده‌اید به باد خواهد رفت!

 SEM یا بازاریابی برای موتورهای جستجو

 بازاریابی محتوا

امروزه قدرتمندترین اسلحه بازاریابی اینترنتی، کانتنت مارکتینگ یا بازاریابی محتوا است. با بررسی تمامی کسب و کارهای اینترنتی چه در ایران، چه جهان، بهترین ابزار بازاریابی اینترنتی تولید محتوای ارزشمند است.

 تعریف بازاریابی محتوا: نوعی استراتژی بازاریابی است که از طریق تولید و انتشار محتوای ارزشمند، نظام مند و مرتبط برای جذب مخاطبان مشخص و نگهداری آن‌ها استفاده می شود. کانتنت مارکتینگ یا بازاریابی محتوا یک پروسه طولانی است و نسبت به روش‌های دیگر زمان طولانی‌تری را می‌طلبد. اما در سوی دیگر مزایای بسیار جالبی دارد. شاید نخستین و جالب‌ترین مزیت بازاریابی محتوا، اعتمادسازی باشد.

همچنین تعامل با مخاطبان از طریق تولید محتوا باعث انتقال حس ارزشمندی به مخاطبان و مشتریان می‌شود. احساس اینکه در تصمیم های کاری همراه شما هستند. تولید محتوا بر اساس پرسونای مخاطب و از روی نقشه محتوا صورت می‌گیرد.

همانطور که پیش تر گفتیم در بازاریابی محتوا ما نیازمند یک قلعه و مقر هستیم. در این قلعه ما توسط سربازهایمان اقدام به تولید محتوا می‌کنیم و در بسترهای مشخص و کانال‌های ارتباطی‌مان آنها را منتشر می‌کنیم. همانطور که می دانید، امروزه یکی از بهترین کانال‌های هدایت تولیدهای محتوا، شبکه‌های مجازی است.

 احتمالاً با بازاریابی شبکه‌های مجازی آشنا هستید. در این شبکه‌ها شرکت ها و افراد با تولید محتوا اقدام به برند سازی و تعامل با مخاطبان می‌کنند. حتی اگر خوب دقت کنید؛ افرادی که به شاخ‌های مجازی مشهور هستند! نیز از طریق تولید محتوای پیوسته و ارزشمند از نظر مخاطبانشان! شروع به ماندگاری در ذهن مخاطبین می کنند! و در نهایت با افزایش اعضای پیج هایشان از طریق تبلیغات به درآمد می‌رسند.

 بهتر است در اینجا یک جمع بندی از آنچه گفتیم، کنیم. ما برای شروع کارمان یک قلعه و مقر اصلی داریم، که از طریق تولید محتوای پیوسته و ارزشمند به جذب مخاطبان می‌پردازد.

 یکی از راه‌های جذب مخاطبین، جذب از طریق شبکه‌های مجازی است. با تولید محتوا در زمینه‌ی مشخصی سعی می‌کنیم افراد علاقمند را به مخاطبین خود تبدیل کنیم و در نهایت این مخاطبین را با استراتژی‌هایی به سمت قلعه یا وبسایت خود هدایت کنیم. طبیعتا بعد از هدایت آنها به وب سایت، درون وب سایت نیز استراتژی هایی تعرف کرده ایم که به یک نتیجه‌ی مشخص برسد.

تبلیغات کلیکی و سئو: روش‌های منحصر به فرد در بازاریابی اینترنتی

 تبلیغات کلیکی یا PPC

 این نوع تبلیغات بخشی از SEM می‌باشد. شبکه‌های مجازی چون فیس بوک، لینکدین و اینستاگرام و … حالت‌هایی را دارند که می‌توانید تبلیغ خود را به آنها بدهید و در ازای هر کلیکی که بر روی آن ‌می شود، متقابلاً هزینه‌ای از حساب شما کسر میشود. اما به خاطر تحریم‌ها ما از این مزیت نمی‌توانیم استفاده کنیم!

 تبلیغات کلیکی در ایران بیشتر به معنی آن است که شما در یک وب سایت یک بنر اجاره کنید. و به ازای تعداد کلیک‌هایی که بر روی آن بنر می‌شود، به صاحب وب سایت یا شرکت واسطه پول پرداخت کنیم. با توجه به تجربه‌ای که در این زمینه داریم، معمولاً تعداد کلیک‌های واقعی با تعداد کلیک‌هایی که پنل مدیریت وب سایت مربوطه نشان می دهد، متفاوت است! که معمولا آن طرف به مراتب بیشتر است!

 بازاریابی وابسته یا همکاری در فروش

 بازاریابی وابسته یا همکاری در فروش

یکی از بازاریابی‌هایی که هنوز در ایران به طور کامل شکل نگرفته است بازاریابی وابسته یا همکاری در فروش است. فرض کنید یک وب سایت در زمینه گردشگری فعالیت می‌کند. وب سایت دیگری، محصولات سوغاتی انواع شهرها را می‌فروشد. اگر وب سایت گردشگری محصول یا محصولاتی را از وب سایت سوغاتی با لینکی کاملاً اختصاصی در وبسایت خود بگذارد.

 افراد علاقه مندی از طریق این لینک اختصاصی وارد وبسایت سوغاتی شده و خریدی انجام می دهند، بابت هر خرید، مبلغی به حساب وب سایت گردشگری واریز خواهد شد. این کلیتی از مفهوم بازاریابی وابسته یا همکاری در فروش است. وب سایت آمازون بزرگترین وب سایت جهان در حوزه همکاری در فروش است.

 بازاریابی ایمیلی یا ایمیل مارکتینگ

برخی افراد معتقدند دوران ایمیل مارکتینگ به سر آمده، زیرا عموم افراد از استراتژی که در بازاریابی ایمیلی به کار برده می‌شد، مطلع شده اند. و دسترسی به ایمیل واقعی افراد بسیار بعید شده است.

نخست به تعریف بازاریابی ایمیلی یا ایمیل مارکتینگ می‌پردازیم و پس از آن به این سؤال پاسخ خواهیم داد: آیا دوران ایمیل مارکتینگ به سر آمده؟!

 بازاریابی ایمیلی به معنی آن نیست که شما یک بانک ایمیل خریداری کنید و شروع به ارسال ایمیل‌هایی به افراد مختلف کنید. این نوع ارسال ایمیل را بازاریابی ایمیلی یا ایمیل مارکتینگ نمی‌گویند به این اقدام اسپمینگ Spaming میگویند.

 در واقع ایمیل مارکتینگ یعنی اینکه افراد وارد وب سایت شما شده و با رغبت ایمیل خود را به شما بدهند. به بیان دیگر مجوز انجام ایمیل مارکتینگ را به شما بدهند.

 معمولا چه استراتژی برای دریافت ایمیل‌ها استفاده می‌شود؟

 معمولا چه استراتژی برای دریافت ایمیل‌ها استفاده می‌شود؟

 عموماً برای رسیدن به این منظور معمولاً یک آهن ربا تهیه میشود. آهن ربا می‌تواند یک فایل رایگان ارزشمند باشد. برای این فایل یک صفحه فرود یا لندینگ پیج ساخته می‌شود. در تعریف صفحه فرود یا لندینگ پیج به زبان خودمانی می توان گفت: به صفحه‌ای گویند که به معرفی یک چیز مشخص می‌پردازد و در انتهای آن صفحه افراد را ترغیب به یک اقدام یا Call To Action می‌کند.

 برای برای آنکه مفهوم ایمیل مارکتینگ در ذهن شما بهتر بشیند بگذارید یک مثال تعریف کنیم. برای مثال شما یک وب سایت در زمینه بازاریابی اینترنتی دارید و یک فیلم ویدیویی تهیه میکنید، که در آن ۱۰ راز طلایی بازاریابی اینترنتی را توضیح می دهید. می‌توانید تبلیغ این فایل را در شبکه‌های مجازی یا وب سایت‌های مختلف جهت جذب بازدید کننده بگذارید.

این کانال‌ها افراد را به صفحه‌ای هدایت می کنند که در آن صفحه در ابتدا توضیحاتی راجع به فیلم مربوطه گفته شده است. در انتهای صفحه یک دکمه با عنوان دانلود فیلم ده راز طلایی بازاریابی اینترنتی گذاشته شده است. افراد برای دریافت فیلم ابتدا باید ایمیل خود را ارسال کنند تا اجازه دانلود فیلم را داشته باشند. امروزه افراد زیادی معتقدند این استراتژی به دلیل افزایش سطح آگاهی مردم دیگر جواب نمی‌دهد. زیرا افراد ایمیل واقعی خود را نمی‌دهند. به نظر شما دوران این روش گذشته است؟

 از نظر ما که اینطور نیست! فرض کنید فرد بازدید کننده، ایمیل غیر واقعی خود را جهت دانلود فیلم ۱۰ راز بازاریابی اینترنتی ارسال کرده باشد. بله در مرحله اول شما یک ایمیل بی ارزش دارید. اگر فایل ویدویی که شما برای بازدید کننده ارسال کرده‌اید. دارای محتوای خوبی باشد و در آن محتوا آدرس وب سایت، توضیحاتی در مورد برندتان یا شخص خودتان و حتی می تواند اشاره به دوره‌ای جامع تر از بازاریابی اینترنتی باشد، بنظرتان داستان چگونه خواهد شد؟!

 طبیعتاً احتمال بازگشت این افراد به وب سایت شما بالا می‌رود. فردی که علاقمند به موضوعات مرتبط به حوزه وبسایت شما باشد، علاقه مند است که مطالب و محتواهای مشابه را نیز از طریق وبسایت شما با همان سطح و کیفیت اولین محتوا دریافت کند. بنابراین در مرحله دوم، وقتی این فرد وارد وب سایت شما شد، برای دریافت آموزشهای مشابه علاقه‌مند است و ایمیل واقعی خود را به شما میدهد.

 بازاریابی ایمیلی بیشترین نرخ تبدیل و ROI را دارد. اما بازاریابی ایمیلی یک علم است و تنها دریافت و ارسال ایمیل نیست. برای رسیدن به یک نتیجه ی خوب باید تمام موارد مهم آن را در نظر گرفت.

بازاریابی موبایلی

 در ابتدا بازاریابی از طریق اس ام اس را بازاریابی موبایلی می‌گفتند. اما با گسترش روز افزون امکانات و قابلیت‌های گوشی‌های تلفن همراه، بازاریابی موبایلی شکل دیگری به خود گرفت.

 آنقدر این نوع بازاریابی گسترش پیدا کرده، که موبایل را هفتمین رسانه انبوه جهان بعد از چاپ، صفحه‌های گرامافون، سینما، رادیو، تلویزیون و اینترنت می‌دانند. افراد زیادی بازاریابی موبایلی را شاخه‌ای از دیجیتال مارکتینگ آنلاین می‌دانند. اما برخی ترجیح می‌دهند یک علم مستقل به نام بازاریابی موبایلی به علت مهم بودن آن، مطرح شود.

بازاریابی ویروسی

بازاریابی ویروسی

بازاریابی ویروسی بخشی از بازاریابی چریکی است. در بازاریابی ویروسی هدف آن است که هزینه تبلیغات را به صفر نزدیک کنند. در واقع در این نوع بازاریابی به دنبال آن هستیم که مشتریانمان از طریق ارتباط دهان به دهان افزایش پیدا کنند.

از آنجا که شبکه‌های اجتماعی این روزها با قدرت بسیار زیادی پیام‌ها را منتقل می‌کنند، یکی از گزینه های عالی برای ساخت محتوای ویروسی و دست به دست شدن است. بازاریابی ویروسی می‌تواند یک کسب و کار گمنام را با صرف کمترین هزینه متحول کند. برای درک عمیق‌تر بازاریابی ویروسی بهتر است در رابطه با بازاریابی چریکی بیشتر مطالعه کنید.

۱۵ تعریف بازاریابی از نظر متخصصان این حوزه

 ممنون که تا پایان مقاله همراه وبسایت استاد وب بودید. امیدواریم که از مطالعه این مقاله لذت برده باشید. همچنین موارد و نکاتی که در این مقاله در رابطه با بازاریابی اینترنتی در اختیارتان قرار گرفته است؛ برایتان آموزنده، جذاب، مفید و کاربردی واقع شده باشد. شما می‌توانید در صورت تمایل برای مطالعه مقالات مرتبط بیشتر در رابطه با دیجیتال مارکتینگ، تبلیغات اینترنتی، تولید محتوا، بازاریابی محتوا، طراحی وب سایت، سئو و بهینه سازی وب سایت برای موتور جستجوی گوگل و کاربران و سایر مطالب مرتبط با آن، به لینک مقالاتی که در زیر در اختیارتان قرار گرفته شده است مراجعه فرمایید:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
Scroll to Top