معرفی بیزینس مدل و چگونگی طراحی یک بوم مدل کسب و کار

معرفی بیزینس مدل و چگونگی طراحی یک بوم مدل کسب و کار

در این مقاله قصد داریم در رابطه با بیزینس مدل و چگونگی طراحی یک بوم مدل کسب و کار مطالب و نکات مفیدی را برایتان ارائه کنیم. خواهشمندیم تا تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

به طور کلی مدیریت کسب و کار یک راه پر پیچ و خم و طولانی می‌باشد. در صورتی که چشم بسته وارد این راه شوید و در آن قدم بردارید، مطمئناً گم خواهید شد. یا مقدار زیادی وقت خود را تلف خواهید کرد. در این مسیر باید محصولات خود را مدیریت کنید و آنها را به بخش برندینگ برسانید. در کنار آن به کارمندان رسیدگی کرده و مدام در حساب و کتاب باشید. شما موظفید برای سودآوری، برنامه‌ریزی دقیقی داشته باشید. هزاران کار دیگر نیز در این حوزه حائز اهمیت است که باید انجام دهید.

به نظر شما چگونه می‌توانیم به طور همزمان تمام اموری که نام برده شد را در کنار همدیگر انجام دهیم و به موفقیت در کسب و کارمان دست یابیم؟ درصورتی که شما یک نقشه راه داشته باشید و یا مدل کسب و کاری برای خود طراحی کنید؛ می‌توانید به صورت کاملاً یکپارچه و هماهنگ تمام امور مهم در بیزینس تان را مدیریت کنید. از این رو در این مقاله به معرفی بیزینس مدل خواهیم پرداخت. تا بتوانید به راحتی مدیریت کسب و کار و بازاریابی خود بپردازید.

مقاله امروز به درد افرادی می‌خورد که:

  • صاحب کسب و کار هستند و می‌خواهند دیدی یکپارچه به آن داشته باشند.
  • تمامی افرادی که به فکر رشد کسب و کار خود هستند.
  •  همه افراد شجاعی که تمایل دارند کسب و کار خود را راه اندازی کنند.
  • دانشجویان و افراد کنجکاوی که مشتاق یادگیری هستند.
  • بیزینس مدل یا مدل کسب و کار چیست؟

به طور کلی برنامه‌ای که شما برای پول درآوردن و دستیابی به سرمایه کلان طراحی می‌کنید، بیزینس مدل یا مدل کسب و کار در نظر گرفته می‌شود. هنگامی که فردی خیلی صریح از شما بپرسد که مدل کسب و کارتان چیست در واقع منظورش این است که:

  • هدف کسب و کارتان چیست؟
  • مخاطب هدفتان چه کسی است؟
  • چه ارزشی را برای مشتریان فراهم می‌کنید؟
  • چگونه و از طریق چه راهکارهایی مشتری‌های خود را حفظ می‌کنید؟
  • روشتان برای توزیع محصولات چه روشی است؟
  • حاشیه سودتان چقدر است؟
  •  هزینه مصرفی‌تان چه میزانی می‌باشد؟
  • چگونه بازاریابی می‌کنید؟
  • و…

مدل کسب و کار در سه بخش خلاصه می‌شود

مدل کسب و کار در سه بخش خلاصه می‌شود

  • هر چیزی که باعث تولید و به وجود آمدن ارزش می‌شود. (مانند مواد اولیه، فرایند تولید، طرح تولید، نیروی انسانی و…)
  • هر چیزی که فروش ارزش کمک می‌کند. (مانند بازاریابی خدمات، حل مشکلات، توزیع، بررسی روند فروش و…)
  • هر چیزی که به پرداخت منجر می‌شود. (استراتژی قیمت گذاری، روش‌های پرداخت، اقساط بندی و…)

از این رو می‌توان این طور بیان کرد که بیزینس مدل یا مدل کسب و کار هزینه‌های شما را مشخص و کنترل می‌کند. از طرف دیگر جریان کسب درآمد شما را نیز تعیین می‌کند. تمامی موارد گفته شده مانند قطعات پازلی هستند که در کنار یکدیگر قرار گرفته و بیزینس مدل یا مدل کسب و کار را کامل می‌کند.

تفاوت بیزینس مدل با بیزینس پلن

به طور کلی و به بیان ساده می‌توان اینطور بیان کرد که بیزینس مدل همانند نقشه‌ای است که شما می‌توانید آن را به دیوار اتاقتان بچسبانید و هر روز صبح با نگاه به آن کارتان را شروع کنید. اما بیزینس‌پلن کمی متفاوت از این قضیه است.

به طور کلی بیزینس پلن یک پرونده کامل و با تمام جزئیات از تمام فعالیت‌هایی است که قرار است در کسب و کار خود را انجام دهید. در واقع بیزینس پلن یک برنامه طولانی مدت است که تمامی فعالیت‌ها و اقدامات چند سال آینده در آن جمع آوری شده است. در صورتی که بیزینس مدل یک برنامه کوتاه مدت است که شما را به سود ایده آلتان هدایت می‌کند.

در نظر داشته باشید که اگر به دنبال جذب سرمایه گذار هستید، روش مناسب شما برای این کار بیزینس پلن می‌باشد. چرا که استراتژی‌های مالی، مدیریتی و نیروی انسانی چشم اندازی چند ساله دارند. اما در مقابل در صورتی که می‌خواهید ساختار کسب و کار خود را به شرکا، مدیران و یا سهامداران ارائه دهید؛ روش و گزینه مناسب شما بیزینس مدل یا مدل کسب و کار در نظر گرفته می‌شود.

به طور کلی بیزینس پلن یک پرونده کامل و با تمام جزئیات از تمام فعالیت‌هایی است که قرار است در کسب و کار خود را انجام دهید. در واقع بیزینس پلن یک برنامه طولانی مدت است که تمامی فعالیت‌ها و اقدامات چند سال آینده در آن جمع آوری شده است. در صورتی که بیزینس مدل یک برنامه کوتاه مدت است که شما را به سود ایده آلتان هدایت می‌کند.

دلایل اهمیت بیزینس مدل یا مدل کسب و کار

لازم است بگوییم که هر بیزینس موفقی یک مدل کسب و کار برای خود طراحی کرده است و مطابق آن پیش می‌رود. صاحبان کسب و کار با گذشت زمان در مدل کسب و کاری خود تجدیدنظر می‌کنند. تا بتوانند تغییرات محیطی و شرایط بازار را در آن منعکس نمایند.

از این رو به همین دلیل است که بیزینس مدل یا مدل کسب و کار اغلب کوتاه مدت طراحی می‌شود. تا بتواند سریعاً با شرایط بازار هماهنگ شود. در ادامه این مقاله قصد داریم دلایل اهمیت بیزینس مدل یا مدل کسب و کار را برایتان معرفی کنیم. خواهشمندیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

مشخص کردن مزیت رقابتی

آیا مشغول به فعالیت در بازاری هستید که رقابت در آن زیاد است؟ آیا برای برنده شدن در این رقابت برنامه‌ای دارید؟ به طور کلی باید بیان کنیم که در بازارهای رقابتی، مزیتی که برای مشتری ایجاد می‌کنید می‌تواند به عنوان برگ برنده شما محسوب شود.

لازم به ذکر است که در برندهای متفاوت مزیت رقابتی تفاوت دارد. به عنوان مثال برای یک شرکت طراحی سایت، پشتیبانی قوی و یا یادآوری دقیق برنامه‌های پرواز، یک مزیت رقابتی در نظر گرفته می‌شود. تصور کنید برای کسب و کار خود یک بیزینس مدل طراحی کرده‌اید و در آن مدل، مزایای رقابتی درست مقابل چشمتان هستند. از این رو شما هر روز طبق آنها برنامه ریزی می‌کنید. باید بگویم که در این حالت رسیدن به هدف نهایی برایتان به راحتی امکان پذیر است.

توسعه کسب و کار از دلایل اهمیت بیزینس مدل یا مدل کسب و کار

تمامی مدیران و موسسان کسب و کارهای مختلف همواره از رویاهایشان برای پیشرفت و توسعه کسب و کار سخن به میان می‌آورند. آیا شما هم از این دسته از مدیرها هستید؟ می‌توانید با طراحی بیزینس مدل یا مدل کسب و کار و همچنین به روز رسانی مداوم آن، به طور پیوسته کسب و کار خود را مدیریت کنید. علاوه بر آن می‌توانید بخشی از درآمد خود را به توسعه کسب و کارتان اختصاص دهید.

تمامی مدیران و موسسان کسب و کارهای مختلف همواره از رویاهایشان برای پیشرفت و توسعه کسب و کار سخن به میان می‌آورند. آیا شما هم از این دسته از مدیرها هستید؟ می‌توانید با طراحی بیزینس مدل یا مدل کسب و کار و همچنین به روز رسانی مداوم آن، به طور پیوسته کسب و کار خود را مدیریت کنید. علاوه بر آن می‌توانید بخشی از درآمد خود را به توسعه کسب و کارتان اختصاص دهید.

رسیدن به پایداری مالی از دلایل اهمیت بیزینس مدل یا مدل کسب و کار

از جمله عواملی که می‌تواند موفقیت در کسب و کار را برایتان تضمین کند، پایداری مالی و یا ثبات مالی در هر شرایطی می‌باشد. در واقع اینکه شما بتوانید حتی در شرایط بد اقتصادی و در رکود بازار نیز یک پایداری مالی مناسب داشته باشید، می‌تواند شما را به موفقیت چشمگیری برساند. به طور کلی آمار نشان داده است که سالانه تعداد بسیار زیادی از بیزینس ها به دلیل ضعف در مدیریت مالی تعطیل می‌شوند. یا از کار کناره گیری می‌کنند.

این در حالی است که در صورتی که شما دارای یک بیزینس مدل و یا مدل کسب و کار باشید، می‌توانید میزان سود خود را در بازه‌های زمانی متفاوت مشخص کرده و کاملاً تسلط کافی بر روی کسب و کارتان داشته باشید. در نتیجه این موضوع باعث می‌شود که بتوانید هزینه‌های خود را مدیریت کرده و به یک پایداری مالی دست یابید. از این رو به عنوان یکی دیگر از دلایل اهمیت و یا به عبارتی مزایای بیزینس مدل یا مدل کسب و کار در نظر گرفته می‌شود.

جذب سرمایه

در صورتی که صاحب کسب و کار کوچکی هستید و به دنبال جذب سرمایه می‌گردید، اصلی‌ترین بخشی که باید به آن توجه داشته باشید بیزینس مدل و یا مدل کسب و کار می‌باشد. در نظر داشته باشید که سرمایه‌گذاران به خوبی با میزان شکست کسب و کارهای کوچک آشنایی دارند. از این رو آنها در قدم اول می‌خواهند بدانند که برنامه شما به چه صورت است؟

از این رو در صورتی که به دنبال جذب سرمایه هستید، در نظر داشته باشید که بزرگترین مزیت شما نسبت به رقیبانتان می‌تواند طراحی و خلق بیزینس مدل و یا مدل کسب و کار در نظر گرفته شود.

بوم مدل کسب و کار چیست؟

بوم مدل کسب و کار یا Business Model که به اختصار به آن BMC می‌گویند، اولین بار توسط الکساندر اوستروالدر مطرح شد. او در واقع ابتدا بوم کسب و کار را به عنوان هستی‌شناسی کسب و کار در نظر گرفته بود. اما پس از آن افراد دیگر نام بهتری تحت عنوان بوم مدل کسب و کار پیشنهاد دادند.

لازم به ذکر است که بوم مدل کسب و کار به عنوان یک ابزار برای خلق ایده‌های جدید و بررسی مداوم آنها در نظر گرفته می‌شود. در واقع شما می‌توانید با بوم مدل کسب و کار، تصویری از ایده‌ها، راهکارها و فعالیت‌هایی که باید انجام دهید را مشاهده کنید. در نظر داشته باشید که این تصویر توصیفی همه چیز را به صورت کاملاً روشن و واضح در مقابل چشمان شما و تیم‌تان به نمایش در می‌آورد.

بوم مدل کسب و کار چیست؟

بوم مدل کسب و کار از چه بخش‌هایی تشکیل شده است؟

هنگامی که داشتیم در رابطه با بیزینس مدل یا مدل کسب و کار صحبت می‌کردیم، عنوان کردیم که بیزینس مدل از سه بخش تقسیم شده است. که مانند پازل در کنار یکدیگر قرار گرفته و همدیگر را کامل می‌کنند. بوم مدل کسب و کار به عنوان همان پازلی است که از کنار هم قرار گرفتن نه بخش متفاوت تشکیل می‌شود. لازم به ذکر است که هر کدام از این نه بخش به عنوان بخشی از کسب و کار شما در نظر گرفته می‌شوند.

ممکن است در نگاه اول این نه بخش کمی پیچیده به نظر برسند اما با معرفی تک تک آنها خواهید دید که آن قدرها هم که فکر می‌کردید پیچیده و غیرقابل درک نمی‌باشند. توجه داشته باشید که این نه بخش شامل سه بخش مهم‌تر می‌باشد. که به عنوان سرگروه بخش‌های دیگر در نظر گرفته می‌شوند. در ادامه مقاله به معرفی این سه سرگروه خواهیم پرداخت.

۱۳ روش کاربردی برای ارتقای رتبه سایت در موتورهای جستجو

خواستنی بودن از بخش‌های بوم مدل کسب و کار

ویژگی خواستنی بودن یعنی اینکه بدانیم چه چیزهایی به مشتری انگیزه می‌دهد. در واقع چطور باید با مشتری تعامل کرد و چه چیزی باعث می‌شود که او از ما خرید کند؟

نکته حائز اهمیت در این بخش این است که باید به این اصل توجه کنید که ما به مشتری نیاز داریم و مشتری‌ها باید ما را بخواهند. چرا که در غیر این صورت نمی‌توانیم چیزی بفروشیم.

 

امکان پذیر بودن

این بخش از بوم مدل کسب و کار به پشت صحنه کسب و کارتان مربوط می‌شود. همچنین کمک می‌کند که بدانید چه کسانی را باید استخدام کنید و شریک شدن با چه کسانی به نفع شما می‌باشد. علاوه بر آن نشان می‌دهد که باید بیشتر بر روی چه فعالیت‌هایی تمرکز کرده و از چه ابزارهایی استفاده کنید.

 پایدار بودن از بخش‌های بوم مدل کسب و کار

این بخش کاملاً در رابطه با پول صحبت می‌کند. در واقع شما باید در این بخش بدانید که چقدر پول درمی آورید و چقدر خرج می‌کنید. در نظر داشته باشید که هر کسب و کار و بیزینسی برای آنکه بتواند رشد کند و به مسیر فعالیتش ادامه دهد، باید یک پایداری مالی داشته باشد. از این رو بهتر است بخشی از سرمایتان را برای روز مبادا کنار بگذارید. تا در صورتی که شرایط عوض شد و یا به مشکلی برخوردید، بتوانید سرپا بمانید.

در نظر داشته باشید که شما باید برای پایدار بودن تلاش کنید. چرا که در غیر این صورت شکست خواهید خورد.

مراحل طراحی بوم مدل کسب و کار

در بخش قبل مقاله عنوان کردیم که بوم مدل کسب و کار از نه بخش متفاوت تشکیل می‌شود. اما برای اینکه بتوانیم آن را به درستی تکمیل کنیم به دو مرحله اولیه نیاز داریم. این مرحله برای فهمیدن چرایی و اهداف کسب و کار ما از اهمیت بالایی برخوردار است.

چرایی کسب و کار به عنوان مرحله اول طراحی بوم مدل کسب و کار

آیا تا به حال با خود فکر کرده‌اید که هدفتان از کسب و کار چیست و چرا این کسب و کار را دنبال می‌کنید؟

لازم به ذکر است که با دانستن چرایی کسب و کار به راحتی می‌توانید بفهمید که چه بخشهایی از کسب و کارتان از اهمیت بیشتر و بالاتری برخوردار است و باید به آن توجه ویژه داشته باشید. در مقابل، همچنین می‌توانید متوجه شوید که یکی از بخش‌های کسب و کارتان اهمیت چندان زیادی ندارد و بهتر است بر روی آنها وقت نگذارید. چرایی کسب و کار نشان دهنده ذات و رسالت آن کسب و کار در نظر گرفته می‌شود.

بسیاری از موسسان بیزینس ها ممکن است در بسیاری مواقع درک روشنی از کسب و کار خود نداشته باشند و تنها به فکر کسب درآمد از آن باشند. لازم به ذکر است که در این حالت موفقیت به راحتی امکان پذیر نخواهد بود. پس از آنکه چرایی کسب و کار و هدف خود را دانستید به راحتی می‌توانید متوجه شوید که چه تصمیماتی بگیرید. برای موفقیت خود چه اقداماتی انجام دهید و دست به چه کارهایی بزنید که برایتان سودآور و مناسب باشد.

تعیین هدف به عنوان مرحله دوم طراحی بوم مدل کسب و کار

در صورتی که هنگام طراحی بوم مدل کسب و کار هدفی نداشته باشید، نمی‌دانید که کسب و کارتان به چه کاری می‌آید و اصلاً چگونه باید آن را طراحی کنید! از این رو برای طراحی این بوم بهتر است برای خود هدف‌های کوتاه مدت و بلند مدت در نظر بگیرید و مسیر و برنامه خود را بر اساس رسیدن به آنها طراحی کنید.

در صورتی که هنگام طراحی بوم مدل کسب و کار هدفی نداشته باشید، نمی‌دانید که کسب و کارتان به چه کاری می‌آید و اصلاً چگونه باید آن را طراحی کنید! از این رو برای طراحی این بوم بهتر است برای خود هدف‌های کوتاه مدت و بلند مدت در نظر بگیرید و مسیر و برنامه خود را بر اساس رسیدن به آنها طراحی کنید.

بخش بندی مخاطبان به عنوان مرحله سوم طراحی بوم مدل کسب و کار

در این بخش، دیگر وارد بوم مدل کسب و کار شده‌ایم و اولین چیزی که باید مورد توجه قرار دهیم، این است که مشتریان ما دقیقاً چه افرادی هستند. لازم به ذکر است که مشتری در واقع همان افرادی در نظر گرفته می‌شوند که لازم است آنها را متقاعد کنید و سر ذوق بیاورید. در واقع با این کارها آن‌ها را ترغیب کنید تا از شما خرید کنند.

در نظر داشته باشید که بدون شناخت مشتری و تکمیل کردن این بخش، طراحی بقیه بخش‌ها بلا استفاده است. به عبارت دیگر شما باید در هر کسب و کاری ابتدا مشتریان خود را شناسایی کنید و بدانید که محصولاتتان را دقیقاً به چه افرادی می‌فروشید.

برای شناخت مشتری اولین چیزی که حائز اهمیت است، ایجاد یک پرسونای بازاریابی است. در مقالات قبل در رابطه با پرسنل مشتری نکات مفیدی را برایتان ارائه کردیم. پرسونا های بازاریابی در واقع همان مخاطبان شما در نظر گرفته می‌شوند. اما وجود خارجی نداشته و آنها را بر اساس ویژگی‌های مشتری ایده‌آل خود ترسیم می‌کنید.

لازم به ذکر است که پرسوناها ویژگی‌های مربوط به مشتری، از زندگی خانوادگی گرفته تا موانع ذهنی‌شان را، برایتان روشن می‌کنند و شما با شناختی که از مشتری پیدا می‌کنید می‌توانید به بهترین شکل محصولتان را تبلیغ کنید و به فروش برسانید.

 در مرحله چهارم، ارزش پیشنهادی به مشتری را بررسی کنید

بسیاری از موسسان بیزین عقیده دارند که این بخش قسمت سخت ماجرا در نظر گرفته می‌شود. در این مرحله شما موظفید ارزش‌های پیشنهادی را برای مشتریان طراحی کنید. شاید برایتان سؤال پیش بیاید که ارزش پیشنهادی دقیقاً چیست؟

در پاسخ باید بگویم که به ارزشی که برندها انتظار دریافت آن را در ذهن مشتری ایجاد می‌کنند، ارزش پیشنهادی گفته می‌شود.

آیا تاکنون با خود فکر کرده‌اید که مشتری چرا باید بابت کالا یا خدمات شما پول بدهد؟ به نظر شما آیا او تنها این کار را برای این انجام می‌دهد که کارش راه بیفتد؟

اگر اینگونه بود هیچ گاه شرکت اپل تا این اندازه موفق نمی‌شد. بنابراین نکته مهم این بخش قطعاً راه افتادن کار مشتریان نمی‌باشد؛ بلکه دقیقاً همان ارزش پیشنهادی برند اپل به مشتری در نظر گرفته می‌شود.

از این رو شما ترجیح می‌دهید گوشی آیفون بخرید چون متفاوت است و شما تصور می‌کنید که می‌توانید با آن یک تجربی خاص و منحصر به فرد داشته باشید.

لازم به ذکر است که این موضوع دقیقاً همان ارزش پیشنهادی شرکت اپل است که به مشتریان ارائه می‌دهد.

انواع ارزش‌های پیشنهادی

به طور کلی ارزش‌های پیشنهادی که می‌توان در ذهن مشتری ایجاد کرد به سه دسته تقسیم می‌شود.

ارزش‌هایی که جنبه عملکردی دارند

تصور کنید که شما بسیار تشنه هستید و برای خرید آب به اولین مغازه‌ای که دیدید مراجعه می‌کند. در این حالت هدف شما تنها رفع تشنگی است. از این رو برایتان فرقی نمی‌کند که از کدام برند آب معدنی خرید می‌کنید. از این رو رفع تشنگی به عنوان یک ارزش عملکردی برای برند آب معدنی در نظر گرفته می‌شود که نیاز شما را برطرف می‌کند.

ارزش‌هایی که جنبه احساسی دارند

به عنوان مثال، فردی ممکن است با خرید یک خودروی لوکس از نظر اجتماعی خود را بالا نشان دهد و احساس خوبی پیدا کند. یک نفر دیگر ممکن است با خرید کیف از یکی از برندهای محبوبش احساس خوبی داشته باشد. در صورتی که اگر همین شخص کیفش را از یک برند فیک تهیه کند، هیچ وقت احساس خوب و ایده آلی نخواهد داشت.

همانطور که مشاهده می‌کنید برخی از برندها هستند که در ذهن ما احساس لوکس و خاص بودن را جا می‌اندازند. از این‌رو ارزش‌هایی را که جنبه احساسی دارند برایمان فراهم می‌کنند.

به عنوان مثال، فردی ممکن است با خرید یک خودروی لوکس از نظر اجتماعی خود را بالا نشان دهد و احساس خوبی پیدا کند. یک نفر دیگر ممکن است با خرید کیف از یکی از برندهای محبوبش احساس خوبی داشته باشد. در صورتی که اگر همین شخص کیفش را از یک برند فیک تهیه کند، هیچ وقت احساس خوب و ایده آلی نخواهد داشت.

ارزش‌هایی که جنبه اقتصادی دارند

بسیاری از مواقع مشتری دوست دارد بداند نسبت به هزینه‌ای که پرداخت می‌کند محصولش تا چه مدت کارایی خواهد داشت. این بخش از ارزش در دسته ارزش اقتصادی قرار می‌گیرد. در صورتی که قیمت محصول شما نسبت به رقبا بهتر بوده و کارایی محصولتان در بلندمدت مناسب‌تر باشد؛ مشتری حاضر است هزینه بیشتری را بابت آن بپردازد و به عنوان ارزش‌های اقتصادی برای او در نظر گرفته شود.

لازم به ذکر است که برند اسنپ در حال حاضر به عنوان یک ارزش اقتصادی برای مردم به شمار می‌رود.

تشکیل بهبود ارتباط با مشتری به عنوان مرحله پنجم برای طراحی بوم مدل کسب و کار

لازم به ذکر است که همه برندها شیوه تعامل یکسانی با مشتریان خود ندارند. بسیاری از آنها ممکن است اتوماتیک وار پاسخ مشتری‌ها را بدهند. اما بعضی دیگر ترجیح می‌دهند به صورت مستقیم یا حداقل از طریق تلفن، ارتباط صمیمی با مشتریان خود ایجاد کنند و با آنها به تعامل مناسبی بپردازند. در بسیاری مواقع سود برندها در رابطه بلند مدت با مشتری است. در برخی موارد دیگر نیز بهتر است که این رابطه کوتاه مدت باشد.

در واقع اینکه شما چه نوع تعاملی برای ارتباط با مشتریان خود در نظر بگیرید، کاملاً بسته به نوع بازاریابی و کسب و کارتان در نظر گرفته می‌شود.

لازم به ذکر است که ارتباطی که شما مشتریان خود ایجاد می‌کنید با سه چیز مهم دیگر در رابطه است، این سه مورد مهم عبارتند از:

جذب مشتری، حفظ مشتری و افزایش فروش

ارزیابی کانالها به عنوان مرحله ششم برای طراحی بوم مدل کسب و کار

در ابتدا بیان کنیم که منظورمان از کانال، مسیر ارتباطی می‌باشد. در بیزینس مدل و در طراحی بوم مدل کسب و کار شما باید مسیرهایی را ایجاد کنید که ارزش‌های پیشنهادی را به مشتریان مختلف برسانند. در نظر داشته باشید که شما با سه نوع کانال روبرو خواهید شد. این سه کانال عبارتند از:

کانال ارتباط با مشتری، توزیع محصولات و فروش محصولات

در نظر داشته باشید که مشتری‌ها باید بتوانند به راحتی با این سه کانال تعامل کرده و ارتباط برقرار کنند. همچنین تجربه کاربری خوبی از ارتباط با برند شما به دست آورند. تا شما را به دوستان و آشنایان خود معرفی سازند.

پست اکسپرس و نحوه ارسال آن + نکات مهم مرتبط با آن

 

تعیین منابع کلیدی به عنوان مرحله هفتم برای طراحی بوم مدل کسب و کار

لازم به ذکر است که منابع کلیدی در کسب و کارهای مختلف و بیزینس های مجزا، با یکدیگر تفاوت دارند و این موضوع حتی اگر در یک صنف یکسان فعالیت کنید نیز صادق است. با وجود این موضوع منابع کلیدی متفاوت در کسب و کار وجود دارند که در این قسمت از مقاله قصد داریم شما را با آنها آشنا کنیم. این منابع عبارتند از:

  • محل کسب و کار
  • حق امتیاز
  •  منابع انسانی
  • اسرار شرکت
  •  پروژه‌های شرکت
  • و…

برنامه ریزی برای فعالیت‌های ضروری به عنوان مرحله هشتم در طراحی بوم مدل کسب و کار

اگر دقت کرده باشید هر کسب و کاری پر از هدف‌ها، تفکرات، ایده‌ها و فعالیت‌هایی است که باید انجام شوند. از این رو طراحی بوم مدل کسب و کار بسیار حائز اهمیت است. چرا که بهتر است شما تمامی برنامه‌های ماهانه و هفتگی خود را بر روی این بوم طراحی کنید و مطابق با آن پیش روید. نکته‌ای که وجود دارد این است که کدام فعالیت‌ها باید در بوم مدل کسب و کار قرار گیرند؟

در پاسخ باید بگویم برخی از فعالیت‌ها هستند که با وجود اهمیت بالا، جزء روتین شرکت قرار می‌گیرند و به عنوان فعالیت‌های کلیدی محسوب نمی‌شوند. بنابراین فعالیت‌هایی که باید وارد بوم مدل کسب و کار شوند با دیگر بخش‌های آن نیز در ارتباط‌اند.

در مرحله نهم شرکا و همکاران مهم خود را شناسایی کنید

قطعاً در کسب و کار شما افراد و همکارانی وجود دارند که بدون وجود آنها کار شما پیش نمی‌رود. به عنوان مثال فروشگاه اینترنتی بزرگ مانند دیجی کالا را در نظر بگیرید. تأمین کننده محصولات و همکاران، منابع کلیدی این فروشگاه اینترنتی بزرگ در نظر گرفته می‌شوند. درست همانند رانندگانی که نقش همکار کلیدی در سرویس اسنپ را دارند.

شما نیز باید در کسب و کار خود این همکاران کلیدی را شناسایی کنید و از آنها جهت پیش بردن اهداف و برنامه‌هایتان استفاده کنید. لازم به ذکر است که شما افرادی را باید به عنوان همکار کلیدی در نظر بگیرید که به عنوان تامین‌کنندگان اصلی را در نظر گرفته شده و منابعی کلیدی همسویی با آنها داشته باشید.

در مرحله دهم ساختار مشخصی به هزینه‌ها بدهید

تا این قسمت از مقاله منابع مهم را شناسایی کردیم. ممکن است کارمندان جدید استخدام کنید. قرار است برای فعالیت‌های شرکتتان هزینه پرداخت کنید. ارتباط با مشتریانتان را مدیریت کرده و به تأمین کنندگان پول بدهید. لازم به ذکر است تمامی این عوامل و موارد هزینه بر هستند و ممکن است ارزان تمام نشوند. از این رو نیاز داریم که هزینه‌های خود را به نحو احسن مدیریت کنیم. بهترین کار برای مدیریت هزینه‌ها این است که ساختار مشخصی برایشان داشته باشیم.

لازم به ذکر است که برای مدیریت هزینه‌ها باید بدانیم کدام هزینه‌ها تنها یکبار پرداخت می‌شوند و کدام از اینها همیشگی هستند. برخی از هزینه‌ها وجود دارند که ثابت می‌باشند و برخی دیگر ممکن است به دلایل مختلف تغییر کنند.

به عنوان مثال هزینه اجاره ماهانه دفتر و یا شرکتی که در آن فعالیت می‌کنید، به عنوان هزینه ثابت در نظر گرفته می‌شود. اما هزینه‌های ناشی از سفارش‌های شما ممکن است متغیر تلقی شود. چرا که ممکن است در کنار سفارش‌هایتان یک پاکت نامه و فاکتور نیز ارسال کنید. در صورتی که فروش شما دو برابر شود، هزینه کاغذ و فاکتورتان نیز دو برابر خواهد شد.

جریان درآمدی به عنوان مرحله یازدهم برای طراحی بوم مدل کسب و کار

به طور کلی این جریان درآمدی به منابع مختلفی گفته می‌شود که درآمد یک شرکت یا سازمان وابسته به آنها است. پس از هزینه‌ها نوبت آن است که منابع درآمدی مهم کسب و کار خود را شناسایی کنید. لازم به ذکر است شناخت درست و دقیق منابع درآمدی به شما کمک می‌کند تا بتوانید هزینه‌هایتان را مدیریت کنید.

معرفی برند تامز و بررسی قدم به قدم بوم مدل کسب و کار این برند

به طور کلی برند تامز یک برند معروف کفش و عینک آفتابی در نظر گرفته می‌شود. که فعالیت خود را در سال ۲۰۰۶ شروع کرده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید به مدل کسب و کار تامز one-for-one یا یکی برای یکی می‌گویند. به این معنی که به ازای هر یک جفت کفشی که از آن‌ها بخرید، یک جفت کفش به کودکان محروم اهدا می‌شود.

به طور کلی برند تامز یک برند معروف کفش و عینک آفتابی در نظر گرفته می‌شود. که فعالیت خود را در سال ۲۰۰۶ شروع کرده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید به مدل کسب و کار تامز one-for-one یا یکی برای یکی می‌گویند. به این معنی که به ازای هر یک جفت کفشی که از آن‌ها بخرید، یک جفت کفش به کودکان محروم اهدا می‌شود.

همکاران کلیدی برند تا مرز چه افرادی بودند؟

لازم به ذکر است که در بوم مدل کسب و کار این برند، چهار بخش از افراد وجود دارد که از اهمیت بالایی برخوردارند:

  • NGO ها که بخشی از کانال‌های توزیع برند تامز در نظر گرفته می‌شوند.
  • مصرف کننده‌های باهوش و دغدغه مند
  • حمایت کننده‌ها
  • داوطلبان

ارزش‌های پیشنهادی ارائه شده توسط برند تامز چیست؟

ارزش پیشنهادی این برند برای بهتر کردن زندگی میلیون‌ها آدم در سراسر دنیا می‌باشد. لازم به ذکر است که این ارزش در همان چیزی است که باعث می‌شود آدم‌های باهوش، سازمان‌های خیریه و تمامی افرادی که به فکر زندگی بهتر در جهان هستند، به عنوان مشتری این برند در نظر گرفته شوند. از این رو افراد بسیاری به عنوان مشتری این برند تلقی می‌شوند و از برند تامز کفش و عینک می‌خرند. تا هم شیک و به روز به نظر برسند و هم با کمک کردن به دنیایی که در آن زندگی می‌کنند، احساس بهتری کنند.

 در بوم مدل کسب و کار برند تامز مشتریان به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

تا این قسمت از مقاله ارزش پیشنهادی این برند و همچنین همکاران کلیدی آن را شناختیم. حال باید ببینیم که چه کسانی به دلیل این ارزش‌ها از برند تامز خرید می‌کنند. اگر بخواهیم خیلی خلاصه این موضوع را بیان کنیم می‌توان اینطور در نظر گرفت که مشتریان این برند در چهار دسته زیر جای می‌گیرند:

  • جامعه افراد و کودکانی که به کفش نیاز دارند.
  • افرادی که با کمک کردن به دیگران حس خوبی می‌گیرند.
  • طرفداران تیپ‌های هیپستر
  • وگان‌ها و حامیان حیوانات

تعامل و ارتباط برند تامز با مشتریانش چگونه است؟

به طور کلی این برند با مشتریان خود به دو صورت آنلاین و آفلاین تعامل برقرار می‌کند. ارتباط آنلاین به این شکل است که شما می‌توانید اینترنتی خرید کرده و لحظه به لحظه وضعیت سفارش خود را چک کنید. اما ارتباط آفلاین کمی پیچیده‌تر می‌باشد. این برند از طریق شرکت در فعالیت‌های خیرخواهانه و انجمن‌های حمایتی در داخل دانشگاه‌ها و دیگر لوکیشن ها با مشتریان خود ارتباط برقرار می‌کند.

فعالیت‌های کلیدی برند تامز

به طور کلی دو دسته از فعالیت وجود دارند که برای برند تامز حائز اهمیت می‌باشند. یکی از این فعالیت‌ها به تولید محصول و دیگری به فعالیت‌هایی که در رابطه با هویت برند و ارزش‌های این برند مرتبط است تقسیم می‌شوند.

در صورتی که بخواهیم فعالیت‌های کلیدی را جداگانه مشخص کنیم به موارد زیر خواهیم رسید:

  • طراحی محصول
  • توسعه محصولات
  • فرآیند ساخت محصول
  • فرایند ارسال و توزیع
  • سفارش گرفتن
  • پشتیبانی مشتریان
  • ارتباط با مؤسسات
  • فعالیت‌های اجتماعی و خیرخواهانه

چگونگی توزیع محصولات در برند تامز

این برند بیش از ۵۰۰ نمایندگی در سراسر آمریکا دارد. غیر از این نمایندگی‌ها، اینترنت هم یکی از کانال‌های توزیع برند تامز در نظر گرفته می‌شود. سایت Toms.com، شبکه‌های اجتماعی، آمازون، eBay و دیگر فروشگاه‌های آنلاین از کانال‌های توزیع برند تامز هستند.

در نظر داشته باشید که کانالهای توزیع که به عنوان یکی از مراحل طراحی بوم مدل کسب و کار در نظر گرفته می‌شوند، در همین جا تمام نمی‌شوند! همانطور که در قسمت همکاران کلیدی هم عنوان کردیم برخی از داوطلبان و خیرین وجود دارند که به توزیع و ترویج محصولات تامز کمک می‌کنند. از این رو آنها را نیز می‌توانند در بخش کانالهای مدل کسب و کار لحاظ کنیم.

این برند بیش از ۵۰۰ نمایندگی در سراسر آمریکا دارد. غیر از این نمایندگی‌ها، اینترنت هم یکی از کانال‌های توزیع برند تامز در نظر گرفته می‌شود. سایت Toms.com، شبکه‌های اجتماعی، آمازون، eBay و دیگر فروشگاه‌های آنلاین از کانال‌های توزیع برند تامز هستند.

منابع مهم و جریان درآمدی برند تامز

کارمندان شرکت نمایندگی‌های توزیع طراحان و طراحی‌های مدل‌های خاص آن به عنوان منابع مهم برند تامز نظر گرفته می‌شود.

از طرف دیگر جریان درآمدی برند تامز نیز از فروش کفش و عینک به دست می‌آید و در واقع درآمد این شرکت از طریق فروش این محصولات تأمین می‌شود.

در بوم مدل کسب و کار برند تامز، ساختار هزینه به چه صورت است؟

  • هزینه تولید کفش
  • هزینه تولید عینک
  • هزینه طراحان
  • لجستیک
  • زنجیره‌های تأمین کالا
  • مسئولیت‌های اجتماعی
  •  تعمیر و نگهداری
  • حقوق کارکنان

جمع بندی مطالب و نکات پایانی

پس از آنکه توضیحات کامل و جامعی در رابطه با بیزینس مدل یا مدل کسب و کار و طراحی بوم مدل کسب و کار ارائه کردیم، حالا نوبت به شماست که دست به کار شوید. در صورتی که مدیر هستید و یا تازه کسب و کاری را راه اندازی کرده‌اید، پیشنهاد می‌کنیم حتماً یک بیزینس مدل مشخص برای خود در نظر بگیرید و همچنین بوم مدل کسب و کارتان را ترسیم کنید.

در پایان مقاله بهتر است بدانیم که اگر سوالی دارید یا می‌توانید با اطلاعاتتان به بهتر شدن این مطلب کمک کنید، حتماً در بخش نظرات آن را مطرح کنید. مطمئن باشید که ما از خواندن نظرات شما بسیار خوشحال شده و انرژی می‌گیریم. همچنین سعی می‌کنیم جواب سوالاتتون را به سرعت پاسخ دهیم.

 

ممنون از اینکه تا انتهای مقاله با وب سایت استاد وب همراه بودید. امیدواریم از مطالب گفته شده لذت برده باشید و مطالب برایتان مفید، جامع، کاربردی و ضروری واقع شده باشد. شما می‌توانید با مراجعه به مقالات موجود در این وب سایت از طریق لینک‌های زیر، اطلاعات بسیار مفید و سودمندی در رابطه با موضوعات مختلف به دست آورید. همچنین به کمک این اطلاعات، علاوه بر افزایش آگاهی‌های خود، به موفقیت در کسب و کارتان دست یابید و به هدف نهایی‌تان برسید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
Scroll to Top