تجربه رابط کاربری

تجربه کاربری یا UX چیست ؟

احساسات و تجربه‌ها همیشه مسیر را تعیین می‌کنند زیرا عواملی که باعث می‌شوند برای خرید یک محصول ترغیب شوید همان تجربه‌های خوبی هستند که در زمان استفاده از یک محصول کسب می‌کنید. مثلاً وقتی قرار است بین یک گوشی هوشمند و یک گوشی دکمه‌ای ساده یکی را انتخاب کنید تجربیات و احساسات خوب و بدی که در زمان استفاده از آن‌ها بدست آوردید در تصمیم گیری شما تأثیر زیادی می‌گذارد. درمورد انتخاب بین گوشی ساده و هوشمند، تجربه خوب همان امکاناتی است که این مدل گوشی در اختیار شما قرار می‌دهد و در نتیجه شما را ترغیب می‌کند تا آن را انتخاب کنید.

 تجربه کاربری یا UX هم دقیقاً همان حسی است که کاربران در زمان حضور در یک سایت و تجربه کردن یک محصول احساس می‌کنند. اگر این تجربه خوب باشد کاربران ترغیب می‌شوند دوباره وارد سایت شوند و از محصولات و خدمات آن استفاده کنند و اگر تجربه بدی داشته باشند اوضاع کاملاً تغییر می‌کند امکان دارد دیگر هیچ وقت به سراغ آن سایت و خدماتش نروند.

 تجربه کاربری یا UX هم دقیقاً همان حسی است که کاربران در زمان حضور در یک سایت و تجربه کردن یک محصول احساس می‌کنند.

فهرست مطالب

مفهوم ux چیست؟

UX مخفف User Experience به معنی تجربه کاربری است. اصطلاح تجربه کاربری در اواسط دهه ۱۹۹۰ توسط دونالد نورمن مدیر آزمایشگاه طراحی دانشگاه کالیفرنیا مطرح شد. به آرامی این مفهوم گسترش پیدا کرد البته باید گفت مفهوم یو ایکس به معنی ارتباط بین ماشین‌ها و انسان‌ها به شکل‌های مختلفی در بخش‌های متفاوت صنعت مطرح شده بود. اما مفهوم ux در معنایی که امروزه در کسب و کارهای اینترنتی مطرح می‌شود از دهه ۱۹۹۰ به بعد شکل گرفت. UI و UX امروزه بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. تجربه کاربری یا UX بسیار بر سئو تأثیر گذار است.

تجربه کاربری یا UX چیست؟

 به تمامی رفتارها، احساسات و نگرش‌های یک کاربر در ارتباط با استفاده از یک محصول یا سرویس مشخص را تجربه کاربری می گویند. در واقع ux همان اثر یا خاطره‌ای است که در نهایت در ذهن کاربر باقی می‌ماند. تمام احساسات، اولویت‌ها، برداشت‌ها، باورها، واکنش‌های جسمی ـ روانی، رفتارها و دستاوردهای کاربران پیش از استفاده، حین استفاده و پس از استفاده در کاربر رخ می‌دهد، در معنی و تعریف تجربه کاربری می‌گنجد.

طراحی تجربه کاربری از سه طریق محقق می‌شود که عبارتند از:

تجربه کاربری یک مفهوم کاملاً ثابت نیست، بلکه مفهومی کاملاً پویا است. این مفهوم در طول زمان به طور مداوم با تغییر شرایط غالب تغییر می‌کند.

ایجاد تعاملی لذت بخش بین کاربر و محصول

تجربه کاربری یک مفهوم کاملاً ثابت نیست، بلکه مفهومی کاملاً پویا است. این مفهوم در طول زمان به طور مداوم با تغییر شرایط غالب تغییر می‌کند.

 تجربه کاربری در طراحی سایت

 مواردی که در طراحی تجربه کاربری یا UX به آنها توجه می‌شود، می‌توان به موارد زیادی اشاره کرد. برای مثال طراحی رابط کاربری که شامل چیدمان کاربردی، رنگ‌های معنادار و مرتبط، ترتیب و شکل گزینه‌ها و … از مواردی است که طراح تجربه کاربری یا UX در طراحی تجربه کاربری به آنها توجه می کند.

 نقشه سایت: یک فایل XML از تمام آدرسهای وب سایت است.

 برنامه نویسی: شیوه ذخیره اطلاعات، مراحل خرید، روند ثبت نام

 محتوای متنی و تصویری: نحوه نوشته‌ها، توضیحات عناوین، بحث‌ها، تصاویر، راهنما

 استراتژی‌های عملیاتی وب سایت: برای مثال نحوه چگونگی ارسال کالا در وب سایت‌های فروشگاهی

نقشه سفر مشتری چیست؟ برای طراحی آن باید به چه نکاتی دقت کرد؟

فواید یک تجربه کاربری خوب

  •  کاهش خطاهای کاربری
  •  افزایش سرعت استفاده از محصول
  •  رضایت کاربران
  •  افزایش درصد استفاده مجدد محصول توسط کاربر
  •  افزایش فروش محصول
  •  کاهش هزینه‌های مربوط به توسعه محصول

 اجزای تجربه کاربری یا UX

 اجزای طراحی تجربه کاربری شامل پنج زیر مجموعه اصلی است که هر کدام آنها نیز دارای شاخه‌هایی هستند:

 اجزای تجربه کاربری یا UX

مراحل طراحی تجربه کاربری یا UX در طراحی

 در طراحی تجربه کاربری معمولاً چهار مرحله طی می‌شود که در ادامه به شرح تک تک مراحل خواهیم پرداخت:

 تحقیق در مورد کاربر (User Research)

در این مرحله از طراحی تجربه کاربری یا UX به تحقیقات میدانی و مطالعات آماری مخاطبان می‌پردازیم. با در نظر گرفتن یک محصول مانند وب سایت یا اپلیکیشن مخاطبان بالقوه و بالفعل را در نظر می‌گیریم.

 با توجه به ویژگی‌های مشترک آن‌ها به تدوین، توزیع و جمع آوری پرسشنامه‌ها در میان آن‌ها به داده هایی دست میابیم که در نهایت به تحلیل آن‌ها می‌پردازیم. با توجه به نوع کسب و کار یا از تحلیل آماری استفاده می‌شود یا از علم شیرین داده کاوی ؛ البته گاهی نیز از هر دوی آنها استفاده می شود.

پرسونای مشتری چیست و چگونه تعیین می‌شود؟

 تقسیم بندی کاربران (Users Segmentation)

 حال با توجه به اطلاعاتی که در مرحله ۱ به دست آوردیم، بر اساس انواع رفتارها و نیازهای مخاطبان آنها را در دسته بندی‌های مشخصی قرار می‌دهیم و می‌توانیم از مدل STP گروه‌های هدف را تعریف و اولویت بندی کنیم.

پرسونای مخاطب (UX Persona)

پس از آنکه در مرحله ۲ مخاطبان را در دسته‌های مشخصی قرار دادیم، حال در هر گروه با توجه به اشتراکات آن گروه یک نماینده تعریف می‌شود، که به آن پرسونای مخاطب میگویند. در واقع پرسونا یک شخصیت فرضی با ویژگی‌های است که در بخش قابل توجهی از افراد یک گروه وجود دارد.

 سناریوهای تجربه کاربری یا UX

 پس از تعریف پرسوناهای مخاطبان و تدوین نوع تعامل آنها با وب سایت یا اپلیکیشن سناریوهای کاربری هر پرسونا (با توجه به اطلاعات جمع‌آوری شده) تعریف می‌شود. به عبارتی روندها و جریانهای کاربری بر پایه نیاز انواع مخاطبان و کاربران طراحی می‌شود.

 طراحی وایرفریم (Wireframe Design)

 طراحی وایرفریم (Wireframe Design)

 مرحله آخر در طراحی تجربه کاربری یا UX آن است که ساختار کلی صفحات مختلف وب سایت یا اپلیکیشن به شکل  وایرفریم Wireframe طراحی می‌شود به عبارتی تمامی مسیرهای دسترسی و تعامل کاربران با محصول خود در یک وایرفریم طراحی و به نوعی پیش بینی می‌شود.

تصور کنید تمامی این مراحل برای طراحی تجربه کاربری یا UX طی شود علاوه بر تمام المان‌های طراحی مانند: رنگ‌ها، ترکیب بندی‌ها و… که با توجه به نیاز کاربران تدوین شده است. شیوه تعامل کاربران با سیستم (HCI) نیز بر اساس تحلیل‌هایی از  اطلاعات مخاطبان طراحی شده است، بنابراین احتمال رضایت کاربران از استفاده از محصول مورد نظر به مراتب بسیار بالاتر می‌رود.

خدمات ما در استاد وب برای طراحی سایت در استان گیلان به شرح زیر است:

استفاده از کنتراست رنگی در طراحی سایت برای تأثیر بیشتری روی مخاطبین

 ممنون که تا پایان مقاله همراه وبسایت استاد وب بودید. امیدواریم که از مطالعه این مقاله لذت برده باشید. همچنین موارد و نکاتی که در این مقاله در رابطه با تجربه کاربری یا UX در اختیارتان قرار گرفته است؛ برایتان آموزنده، جذاب، مفید و کاربردی واقع شده باشد. شما می‌توانید در صورت تمایل برای مطالعه مقالات مرتبط بیشتر در رابطه با دیجیتال مارکتینگ، تبلیغات اینترنتی، تولید محتوا، بازاریابی محتوا، طراحی وب سایت، سئو و بهینه سازی وب سایت برای موتور جستجوی گوگل و کاربران و سایر مطالب مرتبط با آن، به لینک مقالاتی که در زیر در اختیارتان قرار گرفته شده است مراجعه فرمایید:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
Scroll to Top