ui چیست

رابط کاربری یا UI چیست؟

حتماً بعضی اوقات این اتفاق برای شما هم افتاده است که وقتی وارد یک سایت می‌شوید از شلوغی و بهم ریخته بودنش عصبی و گیج شوید و ندانید که باید چیکار کنید. از این مدل سایت‌ها که وقتی وارد آن‌ها می‌شوید فقط تعداد زیادی عکس، متن و رنگ می‌بینید زیاد هستند. بعضی وقت‌ها که این سایت‌ها را می‌بینم با خودم میگویم کاش می‌شد طراح این سایت را از نزدیک می‌دیدم و به او می‌گفتم سایتی که طراحی کرده چقدر بد است و چقدر من را گیج می‌کند یا از او می‌پرسیدم که دقیقاً هدفش از طراحی کردن سایتی مثل این چی بود.

تمام این چیزها در مورد رابط کاربری یا UI یک سایت است. UI مخفف کلمه User Interface می‌باشد که به معنی رابط کاربری است. ظاهر و شکلی را که کاربر از وب سایت یا اپلیکیشن می‌بیند را اصطلاحاً UI می گویند. در ادامه خواهیم دید که ui design در طراحی وب سایت چگونه بر سئو وب سایت نیز تأثیر می‌گذارد.

UI مخفف کلمه User Interface می‌باشد که به معنی رابط کاربری است.

فهرست مطالب

رابط کاربری یا UI

افرادی که متخصص طراحی رابط کاربری یا UI هستند، روند انجام تخصص آنها در صفحه وب سایت به این صورت است که نخست با سؤال‌هایی نظیر اینکه این المان‌ها به چه شکلی؟ با چه طرحی؟ و در کجا باید قرار بگیرند؟ شروع می‌شود. رابط کاربری در علوم مختلف به کار برده می‌شود. معنای بسیار عمومی آن به این صورت است که هر چیزی که امکان استفاده از محصول را فراهم کند، در معنی رابط کاربری می‌گنجد.

برای مثال ساختار دمبل به شکلی است که دست به راحتی میله‌ای را که بین دو وزنه قرار دارد می‌گیرید، با ایجاد تعادل بین دو سمت وزنه به راحتی می‌توانید آن را بلند کنید. مداد و خودکار به شکلی طراحی شده‌اند که در بین سه انگشت به راحتی قرار بگیرند تا بتوانید به راحتی و با آسودگی و بدون سختی بنویسید. اما شاید رابط کاربری در علوم کامپیوتر قدری متفاوت‌تر به نظر برسد.

 رابط کاربری در علوم کامپیوتر

 در واقع یکی از تعاریفی که برای رابط کاربری یا UI به کار برده می‌شود، آن است که میگویند رابط کاربری: “فضایی است که تعاملات بین ماشین و انسان در آن رخ می‌دهد”.

 بین سال‌های ۱۹۴۵ تا ۱۹۶۸ میلادی مفهوم رابط کاربری که امروزه مرسوم است، شکل گرفت. از آنجا که کلمه طراحی در رابط کاربری یا ui design وجود دارد. به نظر می‌رسد که زیر شاخه‌ای از هنر و علم گرافیک است، اما این علم در دانشگاه‌های بزرگ جهان و در دانشکده‌های علوم مهندسی و کامپیوتر ارائه می‌شود. طبیعتاً آشنایی با گرافیک دیداری در این رشته حیاتی است.

 اصول طراحی رابط کاربری

 اصول طراحی رابط کاربری

 طراحی رابط کاربری یا UI علمی است که بر ۵ ساختار اصلی بنا شده است. به عبارتی رابطه کاربری ایده‌آل تمامی این اصول را رعایت می‌کند.

 اصل سادگی

امروزه اصل سادگی به شدت در وبسایت ها رعایت می‌شود. وقتی کاربر وارد وبسایت می‌شود و برای مثال می‌خواهد خریدی انجام دهد، نباید دچار سختی و گیجی شود. وب‌سایت باید به شکلی باشد که فرد بداند چگونه مراحل خرید را انجام دهد.

 یکی از مواردی که در بین طراحان رابط کاربری یا UI رایج است، این است که بهترین طراحی رابط کاربری آن است، افرادی که دارای رده سن پایینی هستند و همینطور افرادی که دارای رده سن بالایی هستند، برای مثال به راحتی بتوانند از وب سایت خرید کنند و دچار سختی، سردرگمی و گیجی نشوند.

7 توصیه برای طراحی سایت کاربر پسند

 اصل ساختار

 اسم دیگری که شاید بتوان روی اصل ساختار در رابط کاربری گذاشت، معماری یا چینش سایت است. وقتی وارد یک وب سایت می‌شوید باید معماری و چینش آن در ذهن مخاطب بسیار اصولی باشد. بدین معنی که با یک بار اسکرول کردن مهمترین بخش‌های یک وب سایت به وضوح مشخص و دسترسی و کار با آنها آسان باشد. رابط کاربری یا UI باید هدفمند، معنادار و کاربردی باشد.

شاید موضوع مهم دیگری که نیاز به توضیح آن در اینجای مقاله است این مطلب می‌باشد که زمانی فردی ۱۰۰۰ وبسایت را با شکلی مشابه دیده و از آنها استفاده کرده است پس ایجاد تغییرات عجیب و غریب شاید از نظر اصولی درست باشند اما گاهی به رابط کاربری ضربه می‌زنند.

بگذارید مثالی بزنیم، وب‌سایت‌هایی که عموم مردم ایران وارد آنها شده و خرید کرده‌اند، مطالب و محصول آنها در یک باکس قرار گرفته‌اند؛ به عبارتی صفحه محصول عریض نبوده؛ بنابراین جعبه‌ای بودن صفحه محصول وقتی بازار هدف ایران باشد، جزو رابط کاربری محسوب می‌شود و این چیزی نیست که در تمام دنیا یکسان باشد. به عبارتی در رابط کاربری یا UI همانطور که سئو در زبان فارسی با سئوی زبان انگلیسی متفاوت است ui و ux نیز به شکل بومی آن قدری متفاوت است.

معماری یا چینش سایت

 

 اصل پدیداری یا قابلیت دیده شدن

 این اصل به این موضوع اشاره می‌کند: طراحی رابط کاربری یا UI باید به گونه‌ای باشد که تمامی اطلاعات و گزینه‌هایی را که یک کاربر برای انجام دادن یک کار به آنها نیاز دارد را در اختیار داشته باشد و از نمایش اطلاعات فرعی و غیر ضروری جلوگیری شود.

 اصل بازخورد

 وقتی کاربر وارد یک وب سایت می‌شود، نیازمند آگاهی‌های در حین انجام یک سری از انجام اقدامات می باشد، یعنی نیاز دارد تا نسبت به تغییرات، وضعیتها، عملیات‌، خطاها، استثنائات پیام‌هایی دریافت کند تا اطمینان پیدا کند که رویه به درستی طی می شود.

 اصل تحمل

این اصل به این موضوع اشاره دارد که طراحی رابط کاربری یا UI باید به شکلی باشد که هزینه‌ی خطاها و اشتباهات را کاهش دهد. برای مثال شما در یک وب سایت وارد صفحه ثبت نام می شوید و یک مورد از موارد را به اشتباه وارد می‌کنید، با بازگشت به عقب اگر شما مجبور به پر کردن تمام فیلدهایی باشید که در چند دقیقه گذشته تمام آنها را پر کرده‌اید، قطعاً دچار ناراحتی می‌شوید. (البته باید گفت که بحث احساسات و تجربه در علم UX می‌گنجد اما قطعاً این دو علم در کنار یکدیگر و با یکدیگر کامل هستند)

 مراحل طراحی رابط کاربری یا UI

 مراحل طراحی رابط کاربری یا UI

یک طراح رابط کاربری یا UI برای ارائه طرحی مناسب برای یک وب سایت مراحلی را طی میکند که به اختصار در زیر می آوریم:

  •  تحقیق و بررسی پروژه و نیاز سنجی آن
  •  تهیه طرح اولیه UI و تحویل به مشتری
  •  دریافت نظرات مشتری و اعمال تغییرات
  •  ارسال تصویری که با اشتراک نظر متخصص و مشتری تهیه شده است
  •  ارسال داکیومنت و اطلاعات مورد نیاز برای پروژه به مشتری و پیشنهاد رنگ بندی سازمانی
  •  تأیید و تسویه

 تفاوت طراح رابط کاربری یا UI با گرافیست یعنی:

 UI دیزاینر یا طراح رابط کاربری یا UI معمولا برای ارائه اتود تنها با یک قلم و یک کاغذ شروع به طراحی می‌کند. احتمالاً طرح کاملاً سیاه و سفید است. یک طراح UI در آن صفحه به این موضوع فکر می‌کند که المان‌های مورد نیاز این وبسایت در کجای صفحه و چگونه کنار همدیگر قرار بگیرند و در صورت ایجاد خطا و یا دادن پیغام‌ها، شکل این هشدارها به چه نحوی باشد؟

 اما یک گرافیست طرح دیداری یا visual desiner را طراحی می‌کند. به عبارتی رنگ بندی، تصاویر مناسب و استفاده از علم زیباشناسی به طراحی صفحات می‌پردازد. بنابر این گرافیست باعث زیبایی وب سایت ها می‌شود و طراح رابط کاربری یا UI کاری می‌کند که نرم افزار ساده و کاربردی شود.

چگونه یک طراح UI بشوم؟

چگونه یک طراح UI بشوم؟

 آن‌طور که گفتیم گرافیست با طراح رابط کاربری متفاوت است. اما حقیقت آن است که در زمان استخدام، سازمانها نیازمند افرادی هستند که هر دوی این تخصصها را باهم داشته باشد. بنابراین یک طراح رابط کاربری علاوه بر علم تخصصی خود باید به ابزارهای گرافیست‌ها مانند فتوشاپ یا ایلاستریتور تسلط و تخصص کافی داشته باشد.

 اما در مورد تخصص رابط کاربری یک طراح UI باید در Css و جاوا اسکریپت مهارت بسیار خوبی داشته باشد. همچنین بتواند با یکی از فریم ورک های Vuejs ،React ،Angular کار کند. اگر در زمینه ui طراحی سایت می‌خواهید شروع به کار کنید، انواع سبک های طراحی وب سایت ها را نیز باید بشناسید، سبکهای مانند رئالیسم، سه بعدی، تخت و …

تجربه کاربری یا UX چیست ؟

تست کاربرد پذیری

یکی دیگر از مواردی را که طراح رابط کاربری یا UI به آن نیاز دارد کاربردپذیری است. تست کاربردپذیری به این معنی است که قبل از گرافیکی شدن یک وب سایت طراح رابط کاربری با استفاده از ابزارهای نمونه سازی بارها مواردی را که طراحی کرده تست می‌کند تا کاملاً اطمینان یابد همانی از آب در آمده که انتظارش را داشته است. زیرا معمولاً نتایجی که بعد از آزمایش به دست می‌آید با آن چیزی که تصور می‌شده قدری متفاوت است و نیاز به بهبود طرح رابط کاربری یا UI دارد.

تست کاربردپذیری به این معنی است که قبل از گرافیکی شدن یک وب سایت طراح رابط کاربری با استفاده از ابزارهای نمونه سازی بارها مواردی را که طراحی کرده تست می‌کند تا کاملاً اطمینان یابد همانی از آب در آمده که انتظارش را داشته است.

رابط کاربری یا UI و سئوی وب سایت

 اگر تنها گوگل را در نظر بگیریم، سئو یعنی اینکه از نظر گوگل وب سایت ما خوب باشد. گوگل برای اینکه بفهمد ما سایت خوبی داریم طبیعتاً نه دوست است نه دشمن! گوگل برای خود فاکتورهایی را در نظر گرفته است. اگر وب سایتی این فاکتورها را رعایت کند نشان دهنده آن است که وب سایت در حوزه مربوط به خود خوب و مرجع است.

 اما حال چگونه‌ رابط کاربری یا UI در سئو وبسایت اثرگذار است؟ اگر شما وارد یک وبسایت شوید و صفحه مربوطه شما را گیج کند. مثلا تصاویر بسیار بزرگ و فلش باشد. نامشخص بودن موضوعی که شما بخاطر آن وارد وب سایت شده‌اید، باعث می شود سریعا از آن خارج شوید.

این میزان ماندن در صفحه به گوگل نشان می‌دهد که این وب سایت، وب سایت خوبی نیست. اگر کار با آن ساده باشد و دلیلی را که شما بخاطر آن وارد وب سایت شده اید، به سادگی پاسخ داده شود. احتمالا زمان خیلی بیشتری را در وبسایت می‌گذرانید و احتمالاً چند صفحه دیگر نیز از این وب سایت را نیز باز می‌کنید و شاید حتی دوباره به آن وبسایت باز گشتید. حتی آن را با دوستانتان به اشتراک گذاشتید.

 تمام این عوامل از عواملی است که گوگل به آنها توجه می کند و در رتبه بندی آنها را لحاظ می کند.

خدمات ما در استاد وب برای طراحی سایت در استان گیلان به شرح زیر است:

چگونگی تأثیر تجربه کاربری و محتوا بر رتبه سایت

 ممنون که تا پایان مقاله همراه وبسایت استاد وب بودید. امیدواریم که از مطالعه این مقاله لذت برده باشید. همچنین موارد و نکاتی که در این مقاله در رابطه با رابط کاربری یا UI در اختیارتان قرار گرفته است؛ برایتان آموزنده، جذاب، مفید و کاربردی واقع شده باشد. شما می‌توانید در صورت تمایل برای مطالعه مقالات مرتبط بیشتر در رابطه با دیجیتال مارکتینگ، تبلیغات اینترنتی، تولید محتوا، بازاریابی محتوا، طراحی وب سایت، سئو و بهینه سازی وب سایت برای موتور جستجوی گوگل و کاربران و سایر مطالب مرتبط با آن، به لینک مقالاتی که در زیر در اختیارتان قرار گرفته شده است مراجعه فرمایید:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
Scroll to Top