بازاریابی محتوا

بازاریابی محتوا چیست؟

از آنجایی که مردم از بازاریابی سنتی خسته شده‌اند و دیگر به بنرهای تبلیغاتی توجهی نمی‌کنند پس کسب و کارهای اینترنتی به چیزی بیشتر از یک شعار تبلیغاتی نیاز دارند تا ارزش جدیدی در مخاطبان خود به وجود بیاورند. چون تمام کسانی که با تجارت شما ارتباط دارند به دنبال این هستند که یک حس خوب و جدید از کسب و کارتان بدست بیاورند. چنین جادویی فقط از عهدهٔ بازاریابی محتوا بر می‌آید. بخاطر همین هم است که به محتوا لقب پادشاه داده‌اند. اما این پادشاه چطور می‌تواند به تجارت و کسب و کار شما رونق بدهد؟ آیا این جمله فقط یک شعار تبلیغاتی از طرف شرکت‌های بازاریابی است یا واقعاً می‌تواند کارساز باشد؟

شاید تصور کنید که تمام این حرف‌ها کلیشه‌های اغراق آمیزی هستند و ما فقط قصد بزرگنمایی آن را داریم اما بهتر است خودتان را آماده کنید چون قرار است طرز فکرتان در مورد محتوا به کلی تغییر کند و بازاریابی محتوا پای ثابت کسب و کارتان شود.

 بازاریابی محتوا و استراتژی محتوا، مفاهیمی هستند که امروزه در فضای کسب و کار اینترنتی بسیار شنیده می‌شوند. بازاریابی محتوا یا Content Marketing روشی است که اساس آن تولید محتوا و اشتراک گذاری در بین افراد جامعه هدف می‌باشد. هدف از تولید محتوا جذب مشتری، تعامل با مشتری و حفظ مشتریان می‌باشد. اما نکته‌ای که لازم است به آن اشاره کنم آن است که در بازاریابی محتوا مفهوم بازاریابی به مفهوم فروش نزدیک‌تر است.

بازاریابی محتوا یا Content Marketing روشی است که اساس آن تولید محتوا و اشتراک گذاری در بین افراد جامعه هدف می‌باشد.

فهرست مطالب

تعریف بازاریابی محتوا از جو پلیتزی

 بازاریابی محتوا فرایندی در کسب و کار است که به تولید محتوای جذاب و مجاب کننده و نشر آن برای جلب توجه،‌ جذب و درگیر کردن یک گروه مشخص از مخاطبان با هدف برانگیختن اقدام‌های سودآور در مشتریان می‌پردازد.

تاریخچه بازاریابی محتوا

شاید بتوان گفت بازاریابی محتوا از زمانی که نخستین انسان روی دیوار غارها شروع به کشیدن نقاشی کرد؛ متولد شد اما زمان دقیق آن به مفهوم امروزی در دهه ۱۷۳۰ برمی‌گردد. در آن زمان مردی به نام بنجامین فرانکلین اقدام به انتشار سالنامه‌ای کرد تا بتواند محتوای مورد نظر خود را سالانه در اختیار عموم بگذارد به نظر این اقدام نزدیک‌ترین مفهوم را به بازاریابی محتوایی که از آن می‌شناسیم دارد.

 john deere از بزرگترین تولید کنندگان ماشین آلات کشاورزی راه سازی و معدن با اقدامی جالب در سال ۱۹۸۵ بالغ بر یک و نیم میلیون نسخه از مجله و دفترچه‌های معرفی ماشین آلات خود را در ۴۰ کشور در اختیار به صورت رایگان در اختیار مردم قرار داد.

 با این توضیحات می‌توان گفت که مفهوم بازاریابی محتوا در حدود ۳۰۰ سال قدمت دارد. هرچند مفهوم مدرن آن با زمان تولد تفاوت‌هایی دارد. اما به طور کلی ریشه مفهومی آن یکسان است. امروزه کسب و کارها اقدام به تولید محتوای رایگان و گاهی خیلی ارزان می‌کنند و آن را در دسترس عموم قرار می‌دهند. در ادامه به علت چنین استراتژی خواهیم پرداخت.

آیا بازاریابی محتوا در کسب و کار من تاثیرگذار است ؟

 چند مثال از تولید محتوا

 در اینجا می‌خواهیم پس از توضیح مفهوم کلی بازاریابی محتوا به چند نمونه از تولید محتواهایی که امروزه تولید و در دسترس مردم قرار می‌گیرد، بپردازیم:

  •  یک فصل رایگان از یک کتاب که نویسنده‌ی آن منتشر می‌کند.
  •  یک فیلم ویدیویی که چندین نکته  از یک مفهوم را آموزش می‌دهد و در آن ویدئو به یک دوره آموزشی جامع اشاره مستقیم یا غیر مستقیم می‌شود.
  •  بروشوری که یک محصول را توضیح می‌دهد.
  •  پادکست‌هایی که در موضوعات مختلف تولید می‌شود.
  •   برای مثال فردی در بحث  مشاوره به کسب و کارها فعالیت می‌کند. این فرد با توجه به اوضاع امروزی ایران برای کسب و کارها یک پادکست صوتی ضبط می‌کند و نکاتی را برای بهتر شدن کسب و کارهای ایرانی در شرایط بحران آموزش می‌دهد.
  •  فردی که به این پادکست گوش می‌دهد، اگر دارای کسب و کاری باشد و اگر نکاتی را که از این فایل صوتی شنیده برایش جالب و قابل قبول باشد به احتمال خیلی زیاد با همین محتوا یا چند محتوای دیگر که از آن فرد به دست آورده، تمایل برای تعامل با گوینده پادکست خواهد داشت.
  • این تعامل می‌تواند به شکل مشاوره گرفتن از او باشد یا می‌تواند شرکت در دوره‌ها و کارگاه‌های آن فرد متخصص باشد. در این مثال کوچک و ساده مفهوم کلی و عمیق بازاریابی محتوا را توضیح دادیم.

استراتژی بازاریابی محتوا

استراتژی بازاریابی محتوا

 حقیقتاً در مورد استراتژی محتوا دیدگاه های بسیار متنوعی مطرح شده است و نمی‌توان به طور قطعی در مورد یکی از این دیدگاه‌ها صحبت کرد. زیرا کسب و کارها متفاوت هستند همچنین رهبران کسب و کار دیدگاه‌های متفاوتی نسبت به استراتژی برای پیشرفت دارد.

طبیعتاً رهبر یک کسب و کار در باره استراتژی محتوا نمی‌تواند از استراتژی محتوا در کسب و کار های دیگر استفاده کند؛ زیرا ممکن است آن استراتژی موفق برای آن کسب و کار سم مهلک برای کسب و کار خود باشد. بنابراین برای ایجاد استراتژی محتوای موفق فاکتورهای زیادی را در نظر می‌گیرند و در نهایت اقدام به طراحی آن می کنند.

 اهداف و مزایای بازاریابی محتوا

کانتنت مارکتینگ اهدافی را در کسب و کارها دنبال می می کند که در ادامه ب همراه مزایای اینو نوع مارکتینگ خواهیم پرداخت.

افزایش اعتماد در بازدید کننده

 فرض کنیم شما فروشنده ادکلن هستید و در وب سایت فروشگاهی که دارید شروع به تولید محتوا در زمینه‌های مرتبط به ادکلن می کنید. برای مثال شما اقدام به تولید سری ویدیوهایی می‌کنید که به تشخیص ادکلن اصل از تقلبی می‌پردازد. حال تصور کنید. من از طریق یکی از این فیلم‌ها با مجموعه فروشگاهی شما آشنا شدم.

طبیعتاً با خود فکر می‌کنم که این فروشگاه محصولات کاملاً اورجینال می‌فروشد! که اقدام به تولید فیلم‌هایی در این زمینه می‌کند! تولید محتوا و بازاریابی محتوا یکی از بزرگترین راه های افزایش اعتماد در بازدید کننده‌ها است. تولید محتوی عصای معجزه گر است.

 یکی از برترین ویژگی‌های بازاریابی محتوا برندسازی است.

برندسازی

 یکی از برترین ویژگی‌های بازاریابی محتوا برندسازی است. برای مثال به فروشگاه اینترنتی دیجی‌کالا توجه کنید. ساختار برند سازی این فروشگاه اینترنتی بر اساس بازاریابی محتوا بوده است، اگر خاطرتان باشد در ابتدا مردم وارد فروشگاه دیجی کالا می‌شدند و توضیحات محصول را می‌خواندند قیمت‌ها را رصد می کردند و در نهایت در یک فروشگاه سنتی نزدیک به خانه شان اقدام به خرید می‌کردند.

دیجی کالا در نظر مردم عموماً به یک مجله اینترنتی با اطلاعات بسیار خوب در زمینه کالاهای دیجیتال بود. به مرور زمان و ادامه دادن دیجی کالا به این مسیر اعتماد سازی به این فروشگاه بالا رفت و کم کم خریدها آغاز شد.

امروزه شاهد آن هستیم که به بزرگترین فروشگاه‌ اینترنتی ایران تبدیل شده است (البته اگر بهتر بگوییم همانطور که میدانید دیجی کالا از فروشگاه اینترنتی به سمت بازارچه اینترنتی رفته است که در آن افراد و شرکت‌ها به فروش محصولات خود می‌پردازند)

 افزایش آگاهی در مورد محصولات

یکی از اهداف بازاریابی محتوا ایجاد و افزایش آگاهی در مورد محصولات است برای مثال محصولاتی تولید شدند که بسیار کاربردی می‌باشند اما عموم مردم از آن اطلاعی ندارند یکی از بهترین راهکارهای افزایش فروش چنین محصولاتی تولید محتوا جهت افزایش آگاهی این محصول است.

 برای مثال با نحوه کار با محصول، مزایای محصول، دلیل استفاده از محصول و … اقدام به تولید محتوا می‌شود. امروزه در مورد هر محصولی محتواهای متنوعی تولید می‌شود زیرا انتقال مفاهیم در دل محتوا همیشه باعث افزایش فروش می‌شود.

 افزایش آگاهی در مورد محصولات

 بهبود سئو

 سئو به معنی بهینه سازی وب سایت برای موتورهای جستجو است. اگر تنها گوگل را به طور خاص در نظر بگیریم مفهوم ساده سئو به این صورت است که: وب سایت شما از نظر گوگل خوب باشد! یعنی اگر نمره وب سایت شما از نظر گوگل بالا باشد، بنابراین در کلمات کلیدی مرتبط به حوزه کاری مربوط به وبسایت در رتبه‌های اول گوگل قرار می‌گیرد و این به معنی جذب بازدید کننده بصورت ارگانیک است.

بازدید کنندگانی را ارگانیک می گویند که از طریق جستجو توسط موتورهای جستجو به وب سایت شما راه پیدا کنند نه آنکه از طریق تبلیغات در سایر وب سایت‌ها شما را بیابند.

فرض کنید من می‌خواهم یک گیتار بخرم و اطلاعی از گیتار خوب و یا قیمت گیتارها ندارم. بنابراین وارد وبسایت گوگل می‌شوم و عبارت نحوه خرید گیتار مناسب یا انواع برند گیتارها یا قیمت انواع گیتارها و عباراتی نظیر این عبارات را جستجو می‌کنم. اگر شما فروشنده گیتار به صورت اینترنتی باشید، و در ارتباط با عبارات و سؤال‌هایی که من جستجو کردم محتوا تولید کرده باشید. بنابراین گوگل شما را به من معرفی می‌کند.

عبارت محتوا پادشاه است، سالهاست در گوش کشب و کار اینترنتی زمزمه می شود. حقیقتاً تولید محتوا می‌تواند به یک کسب و کار رونق بسیار فوق‌العاده‌ای ببخشد.

جذب بازدیدکنندگان مؤثر

 به مثال خریدگیتار برمیگردیم، زمانی که یک فرد قیمت انواع گیتار را جستجو می‌کند. احتمالاً فرد خیلی بیکاری نیست که بخواهد از قیمت تمام چیزهای ممکن سر در بیاورد! به احتمال زیادی قصد خرید گیتار را دارد. وارد وبسایت شما می‌شود و به محتواهای مفید شما دست پیدا می‌کند و اگر شما استراتژی مناسبی در وب سایت خود داشته باشید، فرایند بازاریابی محتوا شکل می‌گیرد.

اما در آن سمت ماجرا اگر برای مثال شما در یک وب سایت عمومی یک بنر را سفارش دهید. چند درصد از بازدیدکنندگان این وبسایت علاقه مند به گیتار و یا خرید گیتار هستند؟ حدس می‌زنیم تعدادشان زیاد نباشد! می‌خواهیم به این مورد بپردازیم افرادی که محتوای شما را دنبال می‌کنند، بازدیدکنندگان ارزشمندی هستند، ارزشمند به معنای آنکه این افراد به حوزه کسب و کاری شما علاقه مندند.

می توان با داشتن و طراحی استراتژی‌های مناسب بازدیدکنندگان را به مخاطبان ، مخاطبین را به مشتری  و در نهایت این مشتری‌ها را به مشتری‌های وفادار تبدیل کرد. چند روز پیش به طور اتفاقی وارد وبسایت مک دونالد شدم و یک مقاله در مورد خرید سیب زمینی خوب دیدم! تصور کنید یک رستوران با این حجم شعبه در وب سایت خود به نحوه‌ی خرید درست سیب زمینی می‌پردازد، جالب است!

 مهم نیست ابعاد کسب و کار شما چقدر است. حتی در چه حوزه‌ای است. امروزه کلید موفقیت در بازاریابی از نظر بسیاری از متخصصان بازاریابی محتوا است. حسن این نوع بازاریابی در کسب و کارهای کوچک با بودجه محدود می‌تواند دقیقا هم معنی عصای معجزه گر باشد.

جذب بازدیدکنندگان مؤثر

ایجاد وفاداری

 دوباره همین مثال گیتار را پی می‌گیریم، فرض کنید من از طریق وب سایت شما با انواع گیتار و قیمت آن‌ها و نحوه خرید گیتار خوب آشنا شدم. فرض می کنیم حتی به دلایلی گیتار را از فروشگاه شما خریداری نکردم. اما در وب سایت شما مطالب بسیار جالبی در مورد انواع آهنگ‌ها، موسیقیدان‌های برتر و غیره وجود دارد. شاید شما اقدام به تولید محتواهایی کرده‌اید که گیتار زدن را آموزش می‌دهد شاید هم دوره‌هایی برای آموزش گیتار داشته باشد.

حال تصور کنید با چنین شرایطی من وبسایت شما را به عنوان یک مرجع در گیتار خواهم شناخت مرجعی که هم گیتار می‌فروشد، هم محصولات جانبی گیتار می‌فروشد. هم کلی مطلب جالب در مورد گیتار دارد. طبیعتاً من با توجه به علاقه‌ای که به گیتار دارم، دوباره به وبسایت شما سر می‌زنم و مطالب جدید شما را پیگیری می‌کنم و احتمالاً گیتار بعدی را نیز از شما خواهم خرید، شاید هم چند دوره آموزشی از شما خریداری کنم. شاید وب سایت شما را به دوستانم که علاقه مشترکی داریم، معرفی کنم. محتوا عصای معجزه گریست.

 افزایش فروش

طبیعتاً بعد از توضیح مسائل و مثال‌های بالا افزایش فروش هدف نهایی بازاریابی محتوا است. یعنی ما به تولید محتوا می پردازیم تا برندسازی کنیم و مخاطبان را جذب کنیم. هدف اولیه ما به نوعی آموزش است اما هدف پنهان ما افزایش فروش محصولاتمان است.

 افزایش فروش

افزایش نرخ بازگشت سرمایه ROI

 هزینه بازاریابی محتوا نسبت به روش‌های سنتی ۶۲ درصد کمتر است اما تأثیر گذاری آن تقریباً سه برابر است. از آنجا که بازاریابی محتوا یک فرآیند زمان‌بر است تا به نتیجه مطلوبی دست پیدا کند. اما نسبت به بازاریابی سنتی نرخ بازشگت سرمایه بیشتر است.

نکته ای دیگر را میشود در این نقطه بیان کرد: زمانیکه بر اساس بازاریابی محتوا یک کسب و کار تبدیل به برند شود و کیفیت مطلوبی داشته باشند. برگشت یا رسیدن به نقطه صفر نسبت به روش‌های دیگر با احتمال کمتری روبروست زیرا همانطور که اشاره کردیم بازاریابی محتوا در طول زمان و با تکرار شکل می‌گیرد، بنابراین در ذهن افراد مستحکم‌تر می‌شود و ماندگاری بالاتری دارد.

حتی اگر از دید فنی بخواهیم آن را مورد بررسی قرار دهیم، وبسایتی که در طول سه سال هر روز اقدام به تولید محتوای عالی کرده باشند طبیعتاً از نظر گوگل به سادگی از رده خارج نخواهد شد مگر آنکه قانون شکنی فاحشی کرده باشد. که میتوان به وب سایت پی سی دانلود اشاره کرد که از نتایج گوگل حذف شد.

تفاوت میان استراتژی محتوا با بازاریابی محتوا در چیست؟

چه عواملی باعث شد بازاریابی محتوا رونق بگیرد؟

  •  افزایش دسترسی به اینترنت و دستگاه‌های مرتبط چون گوشی تلفن همراه
  •  کاهش هزینه‌های مربوط به انتشار محتوا مانند کاغذ
  • بهبود و افزایش سهم مشتری در فرآیند تصمیم گیری و خرید
  •  افزایش روز افزون هزینه‌های رسانه‌های سنتی
  • روش‌های بازاریابی محتوا
  •  حل مشکلات مخاطبان
  •  آموزش و افزایش آگاهی مخاطبان
  •  پاسخ به سؤالات مخاطبان
  •  ایجاد نیاز در مخاطبان از طریق تولید محتوا
  •  افزایش انگیزه در مخاطبان
  • مراحل پیاده سازی بازاریابی محتوا

 برای پیاده سازی استراتژی محتوا مراحلی را باید طی کرد که بر حسب نوع کسب و کار و نوع مخاطبان متفاوت است. این تفاوت نیز به خود سازمان نیز بسیار مرتبط است، یعنی آن که کسب و کاری مشابه با مخاطبانی مشابه، ممکن است از دو استراتژی محتوای متفاوت استفاده کنند و هر دو موفق شوند.

 تعیین هدف از تولید محتوا

 تعیین هدف از تولید محتوا

  • برای تعیین هدف از تولید محتوا در استراتژی محتوا معمولاً چندین سؤال پرسیده می‌شود که عبارتند از:
  •  برای چه افرادی تولید محتوا می‌کنید؟
  •   نتایج تولید محتوا چه خواهد بود؟
  •   بر چه بستری؟ از چه قالبی؟ از چه کانالهایی؟ محتوا را منتشر می‌کنید؟
  •  تمایز محتوای شما با محتواهای گذشته یا رقبا چیست؟
  •  پاسخ به سؤالات بالا یک مفهوم کلی را در ذهن تداعی می‌ کند. به مرور باید آن را به صورت یک پروپوزال درآوریم و نقشه راه محتوا را بر پایه‌ي آن طراحی کنید.

 شناخت مخاطبان

 بنای تولید محتوا بر پایه مخاطبان است، باید بدانیم :

  •  مخاطبان کسب و کار ما چه کسانی هستند؟
  •  معمولاً در چهرده سنی قرار دارند؟
  •  بیشتر آنها خانم یا آقا هستند چه ویژگی‌های مشترکی دارند؟
  •  از چه چیزهایی خوششان می آید؟
  • از چه چیزهایی بدشان می‌آید؟
  •  اگر آنها نیازی داشته باشند و کسب و کار ما بتواند آن نیاز را مرتفع کند، ایده آل ترین حالت ممکن رفع نیاز چگونه است؟
  •  بدترین حالت ممکنه رفع آن نیاز چگونه است؟
  • آن‌ها در ارتباط با کسب و کارهای رقیب ما چگونه فکر می‌کنند؟
  • چه چیزهایی را در کسب و کارهای رقیب ما دوست دارند؟ و از چه چیزهایی در آنها متنفرند؟

 با پاسخ به سؤالاتی نظیر سؤالات بالا یک شخصیت یا چند شخصیت از اشتراک ویژگی‌های آنها به دست می‌آوریم. استراتژی تولید محتوا بر اساس همین شخصیت‌هایی است که ما آنها را بدست آوردیم.

 شناخت مخاطبان

 انواع  قالب‌های تولید محتوا

 یک مسئله در تولید محتوا کمتر در نظر گرفته می‌شود و آن در نظر گرفتن شخصیت‌های متفاوت انسان‌هاست، به این معنی که افرادی با خواندن مطالب می‌توانند ارتباط بگیرند، برخی با شنیدن ‌صوت برخی با دیدن فیلم و در نهایت برخی تمایل دارند هر آن چیزی را که می‌خواهند یاد بگیرند در یک کارگاه با افراد دیگر حضور داشته باشند.

راز موفقیت تولید محتوا در این است، زمانی که شما راجع به مسئله ای تولید محتوا می کنید، آنرا به زبان‌های مختلف برای افراد مختلف تولید کنید تا بتوانید جامعه هدف خود را گسترده‌تر کنید.

ساختن قلعه تولید محتوا

 تمام موارد بالا زمانی معنای واقعی خود را پیدا می‌کند که از یک منبع نشأت بگیرند، به این معنی که شما باید یک قلعه تولیدمحتوا بسازید! یعنی جایی که مقر اصلی کسب و کار شما باشد.

از نظر ما چیزی جز یک وب سایت نمی‌تواند مقر اصلی تولید محتوا باشد، شبکه‌های مجازی و … تنها کانال‌های انتقال تولید محتوا به مخاطبان است. اما همه این راه‌ها و کانالها باید به قلعه تولید محتوای شما یعنی به وب سایت شما برسد، بنابراین به نوعی طراحی وب سایت اولین اقدام در جهت استراتژی تولید محتواست.

خدمات ما در استاد وب برای طراحی سایت در استان گیلان به شرح زیر است:

تولید محتوا چیست؟ و کدام کسب و کار ها به آن نیاز دارند؟

 ممنون که تا پایان مقاله همراه وبسایت استاد وب بودید. امیدواریم که از مطالعه این مقاله لذت برده باشید. همچنین موارد و نکاتی که در این مقاله در رابطه با بازاریابی محتوا در اختیارتان قرار گرفته است؛ برایتان آموزنده، جذاب، مفید و کاربردی واقع شده باشد. شما می‌توانید در صورت تمایل برای مطالعه مقالات مرتبط بیشتر در رابطه با دیجیتال مارکتینگ، تبلیغات اینترنتی، تولید محتوا، بازاریابی محتوا، طراحی وب سایت، سئو و بهینه سازی وب سایت برای موتور جستجوی گوگل و کاربران و سایر مطالب مرتبط با آن، به لینک مقالاتی که در زیر در اختیارتان قرار گرفته شده است مراجعه فرمایید:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
Scroll to Top